Creșterea galopantă a ratei inflației a afectat calitatea vieții la nivel mondial, iar România nu este o excepție, din păcate.
Pentru că producția de fructe și legume nu este la nivelul necesar ca urmare a perioadei din an, România trebuie să importe cantități importante de astfel de produse, iar prețurile acestora sunt destul de ridicate.
Este și cazul castraveților de import. Spre exemplu, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a postat pe Facebook recent o fotografie realizată într-un supermarket din țară, la raionul de legume.
Din imagini se vede că un singur castravete Fabio, importat din Africa de Sud, costă nici mai mult nici mai puțin de 3,99 de lei, Un preț mult prea mare, spun consumatorii.
Primăvara aduce odată cu ea și primele fructe de sezon, cum ar fi cazul căpșunelor, însă acestea nu sunt deloc accesibile pentru toată lumea.
În ultimii ani, ne-am obișnuit deja ca trufandalele să fie scumpe, iar inflația din ultimele luni și-a lăsat amprenta și asupra produselor din piețe, după cum era de așteptat.
Este și cazul primelor căpșune produse în solariile din județul Satu Mare. Parfumate şi foarte gustoase, fructele se vând însă, la preț de carne de porc, notează stiridecluj.ro.
Nu doar cireșele sau roșiile se vând la prețuri mari atunci când apare pe piață prima recoltă, ci și căpșunele, coapte în sere.
Pentru că vorbim de prima recoltă românească, preţul este de 35 de lei/kg. Chiar dacă preţul este majorat cu 5 lei faţă de anul trecut, clienţii abia au aşteptat să fie coapte fructele, deoarece, spun ei, faţă de cele de import, căpşunele româneşti sunt mult mai dulci şi zemoase.