Prima pagină » Actualitate » Nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare, în București! Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale

Nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare, în București! Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale

Nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare, în București! Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale

Un experiment jurnalistic făcut în direct, vineri seara, la Digi 24, alături de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a scos la iveală faptul că pentru București nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinările din etapa a doua.

Medicul a spus că această situație reflectă, de fapt, că sunt doze insuficiente de vaccin pentru a face față ritmului de cereri pentru vaccinare.

Un semnal bun îl reprezintă faptul că în prima zi a etapei a doua, a fost un număr impresionant de înscrieri, aproape 200.000 de români.

Toate locurile rezervate bucureștenilor s-au epuizat în doar câteva ore, iar un loc liber va fi disponibil abia peste 20 de zile. Situația s-ar putea schimba, însă, în curând, pentru că sunt așteptate doze suplimentare de vaccin și noi centre de vaccinare.

Cum a decurs experimentul jurnalistic de la Digi 24

Aflat în studio la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a indicat un număr de telefon de la call-center pentru a suna, în încercarea de a face o programare: 021.414.44.25.

Dacă sunăm la call-center, în încercarea de a face o programare pentru o persoană care s-ar înscrie între cei eligibili la vaccinare în etapa a doua, operatorul va introduce datele în locul nostru în platforma de vaccinare și va face o programare”, a afirmat acesta.

După o primă încercare, apelul Digi 24 la numărul indicat de Valeriu Gheorghiță a sunat ocupat, dar la a doua încercare, robotul a redirecționat apelul și a răspuns un operator.

Ideea este că în București nu mai sunt locuri”, a declarat operatorul care a răspuns apelului de la Digi24. „Până mâine, cel puțin, nu mai puteți să faceți programări (pentru București – n.r.)”, a menționat el.

Operatorul a mai spus că serviciul de programare funcționează până la ora 22:00 (Digi 24 a sunat cam cu jumătate de oră înainte – n.r.). După ce platforma de vaccinare a devenit operațională, vineri, pentru etapa a doua, (ora 15:30 – 16:00) operatorul cu care a vorbit Digi 24 primise în jur de 180 de apeluri la call-center.

Platforma pentru programarea la vaccinare a avut însă mai multe sincope, vineri, dar acum funcționează normal.

De ce nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare, în București

Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zile vom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare. Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

El a explicat că, practic, în fiecare zi se vor elibera locuri. În București, sunt 24 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 1.500 de persoane zilnic.

Noi am pus în momentul acesta o limită de maximum 600.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile, pentru că nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă, în care să avem persoane care se programează și să nu avem doze pentru ele. În funcție de numărul de doze pe care noi le vom avea, practic extindem și creștem atât numărul de centre de vaccinare, cât și numărul de sloturi libere care să concorde cu dozele disponibile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a mai spus că odată făcut contul pe platforma de vaccinare, el nu se inactivează, iar atunci când se intră pe platformă se vede numărul de centre și locuri disponibile.

„Orizontul (de așteptare-n.r.) pe care noi l-am stabilit în acest moment a fost de 20 de zile, însă este o situație care va fi analizată în zilele următoare și vom decide dacă creștem numărul, vedem care este raportul la nivel național și care este gradul de ocupare în toate județele”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

În prima etapă a vaccinării, care va continua în paralel cu etapa a doua, s-au vaccinat până la 15 ianuarie 168.705 cadre medicale, din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare.

Până la 31 ianuarie a.c., sunt deja programate la vaccinare 42.765 persoane din etapa 1, ceea ce înseamnă că până la finalul acestei luni, 211.470 persoane ar putea fi vaccinate, adică 84,6% din totalul estimat.

Câte persoane s-au programat la vaccinare, în prima zi, prin platforma pusă la dispoziție de Guvern. În prima oră erau 50.000 de oameni

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat vineri seară, la Digi 24, că etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori care s-au înregistrat pe platforma pusă la dispoziție de Guvern.

Astfel, potrivit acestuia, în prima oră s-au programat circa 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

În prima oră de funcționare a platformei au fost alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de români programați, a afirmat Gheorghiță.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele