NUCLEARĂ pe Wall Street: gigantul UBS plătește penalități de 1,4 miliarde de dolari pentru fraudă!
Nici bine nu s-au liniștit apele în piață, că pe Wall Street s-a produs un nou cutremur – banca elveţiană UBS a acceptat să plătească în SUA penalităţi de 1,4 miliarde de dolari!
Gigantul UBS a fost acuzat de fraudă şi abateri în oferta sa de titluri garantate cu credite ipotecare, notează Financial Times.
Victorie a Departamentului american de Justiție
Potrivit UBS, acest acord este doar „o chestiune moştenită”, care ar data din perioada 2006 – 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare globale.
Acordul semnat de UBS cu autoritățile americane pune capăt unui lung proces intentat de Departamentul de Justiţie împotriva unora dintre cele mai mari instituţii financiare mondiale, având la bază declaraţiile înşelătoare făcute cumpărătorilor de titluri garantate cu ipoteci.
Până în prezent, Departamentul de Justiţie a recuperat 36 de miliarde de dolari de la bănci și IFN-uri.
Înainte de criza din 2008, multe bănci de investiţii au vândut pachete de credite ipotecare cumpărătorilor instituţionali. La momentul respectiv, titlurile erau evaluate şi clasificate în funcţie de calitate, diverse „tranşe” de credite ipotecare protejând ipotetic împotriva riscului de neplată completă.
Însă, cumpărătorii de bună credință nu știau că acele credite ipotecare nu erau la fel de sigure pe cât sugerau evaluările băncilor. La fel ca alte bănci (multe și-au recunoscut vina și au încheiat acorduri cu Departamentul de Justiţie), UBS ştia că ipotecile vândute clienților nu respectau standardele de subscriere.
Potrivit procurorilor americani, UBS a efectuat o diligenţă „extinsă” asupra împrumuturilor înainte de a crea şi a vinde valorile mobiliare clienţilor săi. Și, chiar dacă știa despre problemele semnificative cu produsele financiare oferite, banca elvețiană a continuat să vândă ipotecile, urmărind doar succesul financiar.
În total, 18 instituţii financiare au încheiat acorduri cu Departamentul de Justiţie în privinţa „combinației” puse la cale cu titluri garantate cu ipoteci. Printre acestea, și coloși ca Bank of America, Citigroup, General Electric, Goldman Sachs, JPMorgan şi Wells Fargo.