Conform datelor publice, numărul copiilor rămași în grija rudelor, din cauza părinților plecați la muncă în străinătate, a scăzut semnificativ în ultimul an, iar acest fapt poate fi un real indicator al îmbunătățirii condițiilor economice din țara noastră, arată o analiză ParentED.
Statisticile arată că trendul este unul descendent. Astfel, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în luna martie a acestui an, 61.007 copii din peste 50.000 de familii erau într-o astfel de situație, față de acceași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 72.902 de cazuri din aproximativ 57.000 de familii.
Deși această scădere de 17% este îmbucurătoare, totuși, mii de copii continuă să trăiască departe de familie. Ba mai mult, unii dintre ei ajung în sistemul de protecție specială, confruntându-se cu probleme suplimentare legate de adaptarea la nou sau lipsa unui contact constant cu părinții.
Datele INS indică faptul că anul trecut a reprezentat un record în ce privește numărul românilor care au părăsit definitiv România, în ultimii 30 de ani.
Astfel, țara noastră a pierdut în ultimii 30 de ani, prin migrație externă, echivalentul celui mai populat județ al țării, Iași, cu circa 700.000 de locuitori.
Primele trei județe din care s-a plecat definitiv în anul 2023 au fost: Municipiul București, Iași și Vaslui. Iar în ce privește grupele de vârstă la care se emigrează definitiv, cei mai mulți sunt tineri din grupa de vârstă 15-19 ani, urmați de grupele 35-39 de ani și 40-44 de ani.
Un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) dedicat emigranților români și realizat în anul pre-pandemic, a analizat migrația românilor în străinătate și prin prisma job-urilor. Datele au indicat că, spre exemplu, în țări precum Regatul Unit și Austria, aproximativ unul din cinci români activează în locuri de muncă înalt calificate. Iar în Spania și Italia, doar 5% dintre români dețin ocupații de înaltă calificare.
CITEȘTE ȘI:
Diaspora revine acasă: România devine destinația preferată pentru imigranți, conform datelor INS