Spitalul modular de la Lețcani, destinat tratării cazurilor de COVID-19, se redeschide din 1 februarie, cu zece paturi pentru formele medii de boală și șase paturi ATI pentru cazurile grave, urmând să fie suplimentate, dacă numărul pacienților care au nevoie de internare va crește. Capacitatea maximă a spitalului este de 70 de locuri pentru cazurile medii de boală și 48 de locuri pentru cazurile grave, tratate în ATI.
„Pacienții cu COVID se vor interna începând de marți, nu vor fi transferați din alte spitale. Am temporizat redeschiderea spitalului până am început să fim depășiți la spitalele din oraș”, a declarat, pentru Gândul, Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.
În ultima săptămână, au fost peste 1.000 de noi infectări pe zi. Județul Iași a ajuns la o incidență de 9,8 la mie, iar luni au fost raportate 787 cazuri noi. În municipiul Iași, rata de infectare este de 14,29 la mia de locuitori.
Spitalul modular a fost închisă mai multe luni, cât timp numărul internărilor a fost scăzut, dar și din cauza unor probleme la sistemul de încălzire. În trecut, au fost situații în care temperatura în saloane era și de 16 grade, nepotrivită pentru tratarea pacienților aflați în stare gravă, dar și pentru personalul medical care activa acolo.
Unitatea medicală de la Lețcani este secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, însă se află în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
„În sarcina spitalului nostru este actul medical, asigurarea personalului medical, a medicamentelor, materialelor sanitare, partea tehnică aparține ISU Iași. Noi am trimis un inginer pe aparatură medicală, s-a verificat temperatura. În momentul de față, este conformă atât în saloane, cât și în spațiile comune”, a declarat, pentru Gândul, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
În vârful valului patru, au fost ocupate constant toate cele 48 de paturi de la Lețcani, la care s-au adăugat și cele 17 locuri în secțiile ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune însă că nu crede că se va mai ajunge la aceste valori ridicate în valul cinci.
„Redeschidem această secție din cauza faptului că se observă un număr mare de infectări. Ne vom mări capacitatea de tratare a pacienților și la Spitalul de Boli Infecțioase, adică vom lucra în sistem hibrid acolo, vom îngriji și pacienți COVID, și non-COVID, iar la Lețcani, doar pacienți COVID. Noua tulpină Omicron nu determină forme severe, în special la cei vaccinați cu două doze și cei cu trei doze. Din punct de vedere al simptomatologiei, este ca o viroză de sezon, cu durere în gât, dureri de cap, rinoree, unii tușesc, fac febră, alții nu”, a completat medicul Florin Roșu.
Personalul medical care se va ocupa de pacienții care vor fi internați la Spitalul mobil din Lețcani este atât personalul angajat pe perioadă determinată, care a lucrat aici și în valurile anterioare, cât și medicii și asistenții angajați pe perioadă nedeterminată la Spitalul de Boli Infecțioase.