Numărul românilor dispăruți în Israel crește. Informare de la MAE

Publicat: 13 10. 2023, 10:46

Numărul românilor dispăruți în Israel crește. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că o persoană cu dublă cetățenie, româno-israeliană, este declarată dispărută.

În plus, autoritățile israeliene au publicat o listă cu bilanțul cetățenilor străini dispăruți sau morți, listă în care se regășeste un alt român, scrie digi24.ro.

„Confirmăm faptul că un cetățean cu dublă cetățenie, româno-israeliană, cu domiciliul în Israel este declarat dispărut, familia neputând lua legătura cu el. Ambasada României la Tel Aviv menține legătura cu autoritățile israeliene pentru obținerea tuturor informațiilor”, a transmis MAE.

Până acum, un cetățean român a murit în războiul dintre Israel și Hamas. Bărbatul era soldat în armata israeliană și avea dublă cetățenie, română și israeliană, a anunțat luni Ministerul de Externe.

Reguli de la MAE pentru românii care se află în Israel

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Recomandări generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Statul Israel:

  • să poarte asupra lor documentele de identitate în original și să manifeste maximum de atenţie la punctele militare israeliene de control, având în vedere că neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
  • să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
  • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
  • să manifeste atenție în zonele publice;
  • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il);
  • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule.

Foto: Profimedia