Prima pagină » Actualitate » Numărul șomerilor a crescut în noiembrie 2021, față de luna precedentă. Rata a ajuns la 5,2% la INS și la 2,72% la ANOFM

Numărul șomerilor a crescut în noiembrie 2021, față de luna precedentă. Rata a ajuns la 5,2% la INS și la 2,72% la ANOFM

Numărul șomerilor a crescut în noiembrie 2021, față de luna precedentă. Rata a ajuns la 5,2% la INS și la 2,72% la ANOFM
Numărul şomerilor estimat pentru luna noiembrie a anului 2021 a fost de 432.000 de persoane / Sursa foto: Shutterstock

În luna noiembrie 2021, rata şomajului, în conformitate cu standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM), în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, a transmis, luni, Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS rata şomajului în luna noiembrie 2021, de 5,2%, a înregistrat aceeași valoare ca și în luna precedentă, totuși, numărul șomerilor este mai mare.

Creștere de 1,88% într-o lună

Astfel, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2021 a fost de 432.000 de persoane, în creștere cu aproape 8.000 de persoane față de luna precedentă (424.000 persoane).

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, se înregistrează o scădere, de 85.000 de persoane, de la nivelul de 517.000 persoane. În noiembrie 2020, rata șomajului ajustată sezonier era de 6,3%, maximul anului 2020 fiind înregistrat în iunie, respectiv 6,7%.

Potrivit INS, rata șomajului la bărbați a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei, în noiembrie 2021.

Este vorba de valori de 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin.

În cea ce privește piața muncii, INS atrage atenția asupra nivelului ridicat al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), de 20,3% – ultimele date disponibile fiind din septembrie 2021.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna noiembrie 2021, respectiv de 4,4% în cazul bărbaţilor şi 4% în cel al femeilor.

În ceea ce privește numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani, acesta reprezenta 76,0% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2021.

De ce diferă rata șomajului de la INS față de cea de la ANOFM

Rata șomajului anunțată de INS nu are nicio corespondență cu cea anunțată de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), cea care are în evidență șomerii înregistraţi, care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor.

Cele două seturi de indicatori statistici (şomajul lunar conform definiţiei internaţionale şi şomajul înregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de măsurare, conceptele, definiţiile şi sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, însă, oferă o imagine completă şi reală asupra pieţei româneşti a forţei de muncă.

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM) sunt persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani (în ani împliniți, la sfârșitul săptămânii de referință) care:

  • în cursul săptămânii de referință nu erau ocupate conform definiției persoanelor ocupate; și
  • erau disponibile să muncească, adică erau disponibile să ocupe un loc de muncă remunerat sau să desfășoare o activitate independentă în termen de două săptămâni după săptămâna de referință; și
  •  căutau activ un loc de muncă, adică fie au făcut demersuri concrete în perioada de patru săptămâni care s-a încheiat cu săptămâna de referință pentru a căuta un loc de muncă remunerat sau pentru a desfășura o activitate independentă, fie au găsit un loc de muncă unde urmează să înceapă activitatea în termen de cel mult 3 luni de la sfârșitul săptămânii de referință.

Rata șomajului, potrivit metodologiei INS (spre deosebire de rata șomajului înregistrat de la ANOFM), reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populația ocupată și șomerii.

De exemplu, la sfârşitul lunii noiembrie 2021, rata şomajului înregistrat la nivel naţional, potrivit sintezei ANOFM, a fost de 2,72%. Valoarea era mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,04 puncte procentuale şi mai mică cu 0,60 puncte procentuale decât cea din luna noiembrie a anului 2020.

Numărul total de şomeri la finele lunii noiembrie 2021 a fost de 237.887 de persoane, mai mic cu 3.653 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Rata șomajului înregistrat (R ANOFM) se determină ca raport între numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti (indemnizați şi neindemnizați) la finele lunii de referință şi populaţia activa civilă – respectiv oferta potențială de forță de muncă și gradul de ocupare a populației cuprinzând populația ocupată civilă și șomerii înregistrați. Indicatorul se determină anual de către Institutul Naţional de Statistica prin balanţa forţei de muncă la nivel de ţară, regiune de dezvoltare şi judeţ.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele