Numărul șomerilor a crescut în noiembrie 2021, față de luna precedentă. Rata a ajuns la 5,2% la INS și la 2,72% la ANOFM

Numărul șomerilor a crescut în noiembrie 2021, față de luna precedentă. Rata a ajuns la 5,2% la INS și la 2,72% la ANOFM
Numărul şomerilor estimat pentru luna noiembrie a anului 2021 a fost de 432.000 de persoane / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/01/2022, 13:22

În luna noiembrie 2021, rata şomajului, în conformitate cu standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM), în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, a transmis, luni, Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS rata şomajului în luna noiembrie 2021, de 5,2%, a înregistrat aceeași valoare ca și în luna precedentă, totuși, numărul șomerilor este mai mare.

Creștere de 1,88% într-o lună

Astfel, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2021 a fost de 432.000 de persoane, în creștere cu aproape 8.000 de persoane față de luna precedentă (424.000 persoane).

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, se înregistrează o scădere, de 85.000 de persoane, de la nivelul de 517.000 persoane. În noiembrie 2020, rata șomajului ajustată sezonier era de 6,3%, maximul anului 2020 fiind înregistrat în iunie, respectiv 6,7%.

Potrivit INS, rata șomajului la bărbați a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei, în noiembrie 2021.

Este vorba de valori de 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin.

În cea ce privește piața muncii, INS atrage atenția asupra nivelului ridicat al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), de 20,3% – ultimele date disponibile fiind din septembrie 2021.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna noiembrie 2021, respectiv de 4,4% în cazul bărbaţilor şi 4% în cel al femeilor.

În ceea ce privește numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani, acesta reprezenta 76,0% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2021.

De ce diferă rata șomajului de la INS față de cea de la ANOFM

Rata șomajului anunțată de INS nu are nicio corespondență cu cea anunțată de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), cea care are în evidență șomerii înregistraţi, care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor.

Cele două seturi de indicatori statistici (şomajul lunar conform definiţiei internaţionale şi şomajul înregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de măsurare, conceptele, definiţiile şi sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, însă, oferă o imagine completă şi reală asupra pieţei româneşti a forţei de muncă.

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM) sunt persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani (în ani împliniți, la sfârșitul săptămânii de referință) care:

  • în cursul săptămânii de referință nu erau ocupate conform definiției persoanelor ocupate; și
  • erau disponibile să muncească, adică erau disponibile să ocupe un loc de muncă remunerat sau să desfășoare o activitate independentă în termen de două săptămâni după săptămâna de referință; și
  •  căutau activ un loc de muncă, adică fie au făcut demersuri concrete în perioada de patru săptămâni care s-a încheiat cu săptămâna de referință pentru a căuta un loc de muncă remunerat sau pentru a desfășura o activitate independentă, fie au găsit un loc de muncă unde urmează să înceapă activitatea în termen de cel mult 3 luni de la sfârșitul săptămânii de referință.

Rata șomajului, potrivit metodologiei INS (spre deosebire de rata șomajului înregistrat de la ANOFM), reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populația ocupată și șomerii.

De exemplu, la sfârşitul lunii noiembrie 2021, rata şomajului înregistrat la nivel naţional, potrivit sintezei ANOFM, a fost de 2,72%. Valoarea era mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,04 puncte procentuale şi mai mică cu 0,60 puncte procentuale decât cea din luna noiembrie a anului 2020.

Numărul total de şomeri la finele lunii noiembrie 2021 a fost de 237.887 de persoane, mai mic cu 3.653 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Rata șomajului înregistrat (R ANOFM) se determină ca raport între numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti (indemnizați şi neindemnizați) la finele lunii de referință şi populaţia activa civilă – respectiv oferta potențială de forță de muncă și gradul de ocupare a populației cuprinzând populația ocupată civilă și șomerii înregistrați. Indicatorul se determină anual de către Institutul Naţional de Statistica prin balanţa forţei de muncă la nivel de ţară, regiune de dezvoltare şi judeţ.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri