Prima pagină » Actualitate » Numărul surprinzător de tancuri Leopard 2 PIERDUTE de Ucraina în 13 săptămâni. Au primit 71 de la aliații vestici

Numărul surprinzător de tancuri Leopard 2 PIERDUTE de Ucraina în 13 săptămâni. Au primit 71 de la aliații vestici

Numărul surprinzător de tancuri Leopard 2 PIERDUTE de Ucraina în 13 săptămâni. Au primit 71 de la aliații vestici

În cele 13 săptămâni trecute de la debutul contraofensivei, Ucraina a pierdut doar cinci din cele 71 de tancuri Leopard 2 primite de la aliații săi. Alte cel puțin 10 unități au fost avariate, dar pot fi reparate în centrele deschise în Polonia și Germania, potrivit publicației Forbes.

Tancurile germane sunt unele dintre cele mai performante din lume, fiind capabile să reziste în situații care ar scoate definitiv din luptă alte vehicule.

Unul dintre punctele forte ale acestui vehicul este modul în care este depozitată în el muniția, în compartimente speciale care explodează înspre exterior atunci când sunt lovite, pentru a proteja echipajul. Prin comparație, tancurile rusești au muniția depozitată sub turelă. Atunci când proiectilele explodează, toți membrii echipajului sunt de obicei uciși.

Toate cele cinci tancuri au fost pierdute într-o zonă cu suprafață de 25 de kilometri pătrați din apropiere de comuna Mala Tokmacika. Rușii au minat zone extinse în estul Ucrainei, au construit mai multe linii de apărare paralele, iar tancurile ucrainene riscă să fie atacate de elicopterele Ka-52 Alligator ale invadatorilor.

Ucrainenii au mare grijă de oameni și echipamentele militare

Ucraina are grijă de echipamentele pe care le deține, deoarece nu le poate înlocui ușor. În 2023, țara a pierdut doar șapte avioane: patru MiG-29, un Su-25, un Su-27 și un Su-24. Situația s-a îmbunătățit semnificativ față de 2022, când Ucraina a pierdut 62 de aeronave.

Citește și: „Cele trei degete ale morții” au ajuns în Ucraina

Însă și mai mare grijă are Kievul de resursa umană. Țara, care avea o populație de 43,8 milioane de cetățeni înainte de izbucnirea conflictului, nu poate ține pasul cu campaniile de recrutare desfășurate de Rusia, cu o populație de 143,4 de milioane de locuitori.

Pentru a reduce pierderile, de vieți și materiale, Ucraina și-a schimbat strategia în contraofensivă. Acum se încearcă eliminarea forțele ruse cu ajutorul artileriei, dronelor și sistemelor pentru războiul electronic.

„Nu mai plănuim operațiuni care presupun pierderi mari. Acum accentul este pus pe degradarea inamicului: artilerie, drone, război electronic și așa mai departe”, a declarat o sursă din interiorul Statului Major al Ucrainei pentru publicația The Economist.

Sursa foto: Profimedia

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și