În 2022, România a înregistrat o premieră istorică în ceea ce privește migrarea: numărul românilor care s-au întors în țară a fost mai mare decât cel al celor care au plecat. Aproape 300.000 de persoane, majoritatea tineri, au ales să se stabilească în România, contribuind astfel la o schimbare semnificativă în dinamica demografică a țării.
În anul 2022, România a observat o schimbare importantă în tendințele de migrare. Potrivit statisticilor recente, numărul persoanelor care s-au stabilit în România a fost pentru prima dată mai mare decât cel al celor care au părăsit țara. Aproape 300.000 de români și străini au decis să revină în țară, depășind cu 90.000 numărul celor care au plecat.
Cei mai mulți dintre cei care s-au întors în România sunt tineri cu vârste de până la 40 de ani. Aceștia au venit din diverse motive, de la dorul de casă până la oportunitățile de afaceri și muncă. De asemenea, mulți dintre aceștia au ales să își deschidă mici afaceri sau să se angajeze în diferite domenii, contribuind astfel la economia locală.
Pe lângă românii întorși, România a înregistrat și un număr semnificativ de migranți din Ucraina și țările asiatice. Conflictele din Ucraina și căutarea unui trai mai bun în Europa au contribuit la această creștere. Migranții din aceste regiuni au adus diversitate și noi perspective în comunitățile românești.
Datele arată că fenomenul emigrației a fost influențat și de pandemia de COVID-19. În perioada pandemiei și imediat după, emigrarea s-a mai temperat. Cu toate acestea, România continuă să fie una dintre țările cu o diasporă semnificativă, cu peste 2 milioane de români plecați între 2013 și 2022.
Majoritatea românilor care au ales să plece, s-au stabilit în țări precum Italia, Spania, Germania și Regatul Unit. Această expansiune semnificativă a diasporei românești subliniază atât nevoia de oportunități externe, cât și impactul economic și social al migrației asupra României.
Sursa: Digi 24
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: