Nutriționistul Mihaela Bilic: Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate. Tone de mâncare ajung la coșul de gunoi

Publicat: 16 09. 2021, 18:10
Actualizat: 16 09. 2021, 18:11

Nutriționistul Mihaela Bilic scrie într-o postare pe Facebook că unele produse expirate pot fi consumate chiar și la 2 ani de la depășirea termenului de valabilitate. Aceasta avertizează că tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate.

Potrivit dr. Bilic, unele produse expirate nu sunt obligatoriu și stricate. De exemplu, un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Iar paștele făinoase, orezul, laptele UHT și conservele pot fi consumate în siguranță până la 2 ani după dată de expirare.

„Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate

E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolată poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar paștele făinoase și orezul până la 2 ani.
Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consumă liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Facebook. 
Medicul nutriționist punctează beneficiile bacteriilor din alimente care dezvoltă imunitatea.
„De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovadă că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți”.
Totodată, Mihaela Bilic amintește de importanta folosirii simțurilor, „care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!”