O angajată a unei bănci din Timișoara a fost reținută de către procurorii DIICOT după ce, timp de 11 ani, ar fi furat bani din conturile clienților, prejudiciul ridicându-se la aproximativ nouă milioane de lei.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că femeia care este vizată în anchetă a lucrat la o filială Unicredit Bank din Timișoara.
Aceasta lucra în unitatea bancară de mai bine de 20 de ani, motiv pentru care nimănui nu i s-a părut nimic suspect în activitatea femeii. În septembrie 2021, însă, procurorii au intrat pe fir.
Interesant este că, imediat după ce nu a mai lucrat la acea bancă, această femeie a devenit speaker motivațional, mai ales pentru copii, iar pe o platformă online se recomanda ca fiind o femeie care se preocupă de clienții ei, notează Antena3.
Femeia a efectuat peste 800 de tranzacții din conturile clienților, iar cu sprijinul a patru colegi, a făcut mai multe transferuri frauduloase în valoare totală de 2,5 milioane de euro.
„Astăzi, 19 iulie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș, la persoane bănuite de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2021, o persoană bănuită ar fi efectuat, prin utilizarea neautorizată a unor date de identificare ale titularului și ale contului bancar sau folosind, fără drept, dispozitive de tip token sau digipass, eliberate pe numele clienților, 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare ale unor clienți.
Pe parcursul celor 11 ani, persoana ar fi accesat ilegal conturile de internet banking ale unor clienți (705 acte materiale) prin folosirea, fără drept, a dispozitivelor de tip token sau digipass”, se arată într-un comunicat.
De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar, femeia ar fi falsificat un înscris, sub semnătură privată, pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-ar fi folosit pentru a justifica un transfer bancar de aproximativ 73.000 de lei.
În activitatea infracțională, persoana ar fi beneficiat de sprijinul altor patru persoane, care ar fi înlesnit activitatea infracțională, prin punerea la dispoziție a datelor conturilor bancare folosite de aceștia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 9 milioane de lei (2,5 milioane de euro).
„În urma perchezițiilor, au fost descoperiți și ridicați 7.500 de euro, 1.000 de lei, 4 mini lingouri de aur, 9 telefoane mobile, 8 memory stick-uri, un laptop, două ștampile și documente. 5 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, pentru audieri. Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale. Activitatea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timișoara”, se mai arată în comunicat.