Ștampile medicale false și zeci de certificate de concediu medical furate au fost folosite, într-o schemă de fraudă descoperită de polițiștii din București. Mai exact, oamenii legii au făcut două percheziții domiciliare, punând în executare patru mandate de aducere în București și județul Ilfov.
În urma investigațiilor, polițiștii au identificat patru suspecți: două femei de 26 și 80 de ani și doi bărbați de 29 și 30 de ani. Aceștia ar fi pus la cale o schemă prin care falsificau ștampile medicale și eliberau certificate de concediu medical false.
În urma perchezițiilor de miercuri, polițiștii au ridicat mai multe bunuri relevante pentru anchetă, iar cei patru suspecți au fost aduși la audieri. În baza probelor strânse, asistenta medicală și concubinul ei au fost reținuți pentru 24 de ore și urmează să fie prezentați magistraților cu propuneri legale. Femeia de 80 de ani a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.
„În vederea administrării materialului probator, la data de 26 februarie 2025, au fost puse în executare două mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. În acest context, au fost puse în aplicare și patru mandate de aducere, bănuiții fiind depistați și conduși la audieri.
În baza probatoriului administrat în cauză, femeia de 29 de ani și bărbatul în vârstă de 30 de ani au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propuneri legale. Față de femeia în vârstă de 80 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale”, sunt precizările făcute de IGPR.
Reamintim că acțiunea face parte dintr-o anchetă privind infracțiunile de furt, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale.
Cazul a fost deschis pe 3 iunie 2024, când un medic a sesizat poliția că, în urma unei verificări la o unitate medicală din Sectorul 1, a descoperit că mai multe certificate medicale purtau semnătura și parafa sa fără să le fi eliberat vreodată, potrivit informațiilor Mediafax.ro.
Conform anchetatorilor, au fost realizate cinci ștampile contrafăcute care imitau cu fidelitate ștampilele medicale autentice, inclusiv codul de parafă al medicului. Între ianuarie 2023 și în prezent, asistenta medicală de 26 de ani a folosit aceste ștampile pentru a completa certificate de concediu medical, la cererea unor persoane care doreau să obțină zile libere nejustificat. În schimbul acestor servicii, ea primea sume de bani.
Un caz concret este cel al bărbatului de 29 de ani, angajat la o instituție financiară nebancară, care a depus la locul său de muncă patru astfel de certificate medicale false.
Ancheta a mai scos la iveală că pe 8 ianuarie 2025, asistenta medicală s-a prezentat la o clinică pentru investigații și a profitat de ocazie pentru a fura un carnet întreg de certificate de concediu medical care conținea 42 de formulare necompletate.
„La data de 26 februarie 2025, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale – Sector 1 au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară și patru mandate de aducere, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de furt, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale.
Ancheta penală a fost declanșată la data de 3 iunie 2024, când polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Sector 1 au fost sesizați, de către un bărbat, în calitate de medic, cu privire la faptul că, în urma unei verificări realizată la o unitate medicală, din Sectorul 1, ar fi constatat faptul că mai multe certificate medicale nu au fost semnate și nu au fost asumate de către acesta.
Astfel, din cercetările și investigațiile efectuate, s-a stabilit că patru persoane, două femei, în vârstă de 26, respectiv 80 de ani, și doi bărbați, în vârstă de 29, respectiv 30 de ani, în scopul inducerii în eroare și obținerii de beneficii necuvenite, ar fi instigat la furt, înșelăciune, iar o parte dintre bănuiți, fără permisiune, ar fi falsificat ștampilele autentice medicale cod de parafă”, au conchis polițiștii, referitor la acest caz.