Prima pagină » Actualitate » O bacterie potențial mortală a fost descoperită în carnea de porc din supermarketurile britanice

O bacterie potențial mortală a fost descoperită în carnea de porc din supermarketurile britanice

O bacterie potențial mortală a fost descoperită în carnea de porc din supermarketurile britanice

O bacterie care ar poate fi mortală a fost găsită în carnea de porc din supermarketuri de pe teritoriul Marii Britanii. Testele efectuate au arătat că mai mult de 10% din produsele din carne de porc verificate au fost infectate cu superbacterii care au prezentat rezistență la un antibiotic utilizat pentru tratarea bolilor grave la om.

Superbacteria este o variantă a bacteriei enterococci, care poate provoca infecții ale tractului urinar și ale rănilor, iar în cele mai grave cazuri, poate infecta fluxul sanguin, inima și creierul. Aceasta a devenit rezistentă la unele tipuri de antibiotice, ceea ce înseamnă că unele dintre medicamentele pe care un medic le-ar putea prescrie, în mod normal, nu ar avea niciun efect pentru tratarea bolii.

O analiză a guvernului britanic privind rezistența antimicrobiană din 2016 a estimat că superbacteriile ucid cel puțin 700.000 de persoane în fiecare an în întreaga lume, cifră care ar putea crește la 10 milioane de decese suplimentare până în 2050 dacă nu se iau măsuri. Noile teste sugerează că superbacteria enterococci este mai răspândită în carnea din Marea Britanie decât se credea anterior. Un studiu guvernamental publicat în 2018 a descoperit-o în unul din 100 de articole din carne de porc și de pasăre testate.

Dar noile teste au găsit-o în 13 din 103 probe și au detectat-o și în carnea organică, în ciuda faptului că fermierii organici folosesc mult mai puține antibiotice pe animalele lor. Experții au declarat că dezvăluirile „îngrijorătoare” au întărit necesitatea unei mai mari supravegheri. Potrivit anchetei, printre produsele contaminate se numărau mai multe tipuri de carne de porc, printre care mușchi, cotlete, carne tocată și inclusiv produse ecologice.

Tulpinile de bacterii rezistente la medicamente reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătate, iar ratele sunt în creștere în întreaga Europă. Există mai multe motive pentru care bacteriile dezvoltă modalități de a evita antibioticele, dar un aspect cheie este faptul că antibioticele au fost utilizate pe scară largă în producția de animale pentru a trata și preveni bolile, în special în fermele industriale.

Aceste ferme pot acționa ca incubatoare pentru boli rezistente la medicamente potențial fatale la om, iar rezistența la antibiotice este considerată, în prezent, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial, informează theguardian.com.

Tim Lang, profesor de politică alimentară, a declarat că „aceste constatări sugerează că utilizarea antibioticelor nu este deloc sub control în anumite părți ale industriei cărnii. Cumpărarea oricărui produs alimentar este o relație de încredere; niciun consumator nu are specificații cu raze X pentru a vedea ce arată aceste constatări. Nu există nicio etichetă”.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele