O bancă de parc: 700 de euro, un coș de gunoi: 600 de euro. Acestea sunt sumele uluitoare propuse în bugetul Capitalei de către cei de la ALPAB. Viceprimar: „Sunt sume maximale, vom face licitație” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Publicat: 16 01. 2023, 10:00

În proiectul de buget al Capitalei, pus vineri în dezbatere publică, apar, la capitolul investiții, sume de-a dreptul uluitoare. Conducerea Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) a solicitat sume amețitoare pentru cumpărarea de bănci și coșuri de gunoi. Dintr-un calcul simplu reiese că pentru o bancă s-ar putea cheltui 3.500 de lei (700 de euro), iar pentru un coș de gunoi s-ar putea plăti aproape 3.000 de lei (600 de euro). Potrivit lui Horia Tomescu, viceprimarului Capitalei care are parcurile în atribuții, „acestea sunt sumele fundamentate maximal de către cei de la ALPAB”.

În programul de investiții de la ALPAB, la capitolul „bănci grădină” și „coșuri gunoi” sunt prevăzute sume foarte mari.

Practic, pentru 1.500 de bănci se propune suma de 5,3 milioane de lei, adică 3.570 de lei pentru o bancă (720 de euro), în condițiile în care prețul mediu pentru o bancă de lemn și metal este de 1.000 – 1.500 de lei, potrivit site-urilor de specialitate consultate de Gândul.

De asemenea, pentru 1.500 de coșuri de gunoi este prevăzută suma de 4,5 milioane de lei (900.000 de euro), ceea ce înseamnă aproape 3.000 de lei (600 de euro) pentru un coș de gunoi.

Cum explică aceste sume viceprimarul Horia Tomescu (USR), care are ALPAB în atribuții.

Le-am cerut celor de la ALPAB să facă demersuri pentru schimbarea mobilierului urban din parcuri. Eu vreau să mergem pe calitate. Am cerut să avem și coșuri de gunoi mai mari, dar să fie mai rare, nu chiar lângă fiecare bancă. Vom face o licitație publică și probabil vom face un acord-cadru, pe doi sau pe trei ani.  Aceasta este suma maximală fundamentată de către cei din ALPAB. Eu sunt convins că nu vom ajunge la prețurile acestea”, a spus Horia Tomescu, pentru Gândul.

De asemenea, administrația care se ocupă de parcurile bucureștene vrea să achiziționeze un aparat de „spălare graffiti” cu suma de 300.000 de lei.

Bugetul estimat al Bucureștiului în 2023 este de peste 11 miliarde de lei, din care 8 miliarde buget propriu. Din acești bani, aproape 140 de milioane de lei merg la ALPAB.

Bugetul ar putea fi aprobat pe 3 februarie

Proiectul de buget a fost pus vineri în dezbatere publică, iar aparatul executiv al Municipalității estimează pentru anul 2023 un buget total de 11,393 miliarde de lei, sumă din care bugetul propriu este de 8,091 miliarde de lei.

La cele peste 8 miliarde de lei se adaugă bani din fonduri nerambursabile de 1,6 miliarde de lei și venituri de la instituțiile subordonate, de aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Peste 2,4 miliarde de lei ar urma să fie cheltuiți anul acesta pe subvențiile la termoficare și transportul public.

Zilele trecute, primarul Nicușor Dan anunța că bugetul ar urma să fie supus aprobării în Consiliul General al Municipiului București pe data de 3 februarie.

„Acordul pe care îl avem cu colegii din majoritate este să avem o şedinţă de Consiliu General în 3 februarie, în care să votăm bugetul”, a spus Nicușor Dan.

Sorin Chiriță, fost city manager: „Bugetul nu este realist”

Potrivit lui Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, care s-a ocupat și de elaborarea bugetelor în mandatul Gabrielei Firea la Primăria București, bugetul propus de edilul șef Nicușor Dan „nu este realist”.

Nicușor Dan a supraestimat veniturile de la 5 miliarde la 8 miliarde. Nu este un buget realist.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a afirmat fals zilele trecute că Primăria Capitalei are zero datorii. Are datorii mai mari decât au fost în 2016.

În ceea ce privește încasările de 1,6 miliarde de lei din fonduri nerambursabile, aceasta este o sumă uriașă, nu au cum să atragă atât de mult. Nu este deloc un buget realist, iar din informațiile mele, toate grupurile politice, inclusiv cei de la USR, vor aduce amendamente, deci bugetul se va modifica”, a spus Sorin Chiriță, pentru Gândul.

În ședințele CGMB în care se votează bugetul, consilierii generali de la diferitele grupuri politice propun amendamente, astfel că proiectul se poate modifica la anumite capitole.

Cheltuieli prevăzute în bugetul pe 2023 pentru principalele instituții sunt:

  • Administrația Cimitirelor: 35 de milioane de lei;
  • ALPAB (parcuri): 139 de milioane de lei;
  • Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB): 607 milioane de lei;
  • Asistență socială: 414 milioane de lei;
  • Direcţia Generală de Poliție Locală şi Control a Municipiului Bucureşti: 67,5 milioane de lei;
  • Administrația Străzilor: 220 de milioane de lei;
  • Clădiri cu risc seismic: 77 milioane de lei.

Anul trecut, bugetul Capitalei a fost de aproximativ 9 miliarde de lei, cu tot cu veniturile de la instituțiile subordonate.