O boală tropicală mortală amenință Europa. Medicii sunt în alertă

Publicat: 23 06. 2023, 11:49
Actualizat: 23 06. 2023, 11:53
Foto: Shutterstock

O boală tropicală mortală amenință Europa! Europa a înregistrat în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani, conform noilor cifre ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), transmite Reuters.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avertizat că încălzirea climei a dus la înmulțirea numărului de țânțari purtători ai bolii în Europa. Într-o conferință de presă, ECDC a avertizat că există un risc crescut de răspândire a bolilor transmise de țânțari, precum febra Dengue, febra galbenă, West Nile, Zika sau Chikungunya.

În 2022 au fost raportate 71 de cazuri de febră Dengue în Europa, o boală fără tratament care poate provoca dureri intense, hemoragii interne și chiar moartea pacientului.

ECDC a avertiza Într-un raport prezentat de ECDC se arată că specia de țânțar Aedes albopictus care transmite virusul Chikungunya și febra Dengue a migrat tot mai mult în nordul și vestul Europei.

”Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta la mai multe cazuri și posibile morți din cauza unor boli precum Dengue, Chikungunya și West Nile. Sunt necesare eforturi de a controla populația de țânțari, sporirea monitorizării și luarea unor măsuri de protecție”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC.

În cazul febrei Dengue nu există în prezent tratament. Deși 80% dintre infecții sunt ușoare, în cazurile severe pot apărea hemoragii interne, organele pot fi afectate iar pacientul riscă să moară.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial. Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Cum te poți proteja de țânțari

Pentru a se proteja, europenii ar trebui să folosească plase de țânțari, să doarmă în camere răcite cu aer condiționat, să poarte haine care acoperă o suprafață mare a corpului și să folosească creme anti-țânțari, a recomandat ECDC. De asemenea, sunt necesare campanii prin care populația să fie educată cu privire la bolile transmise de țânțari.