Autoritățile din Oradea au fost alertate după ce un proiectil exploziv din al Doilea Război Mondial, în stare de funcționare a fost descoperit la 500 de metri de Aeroportul Oradea.
Descoperirea muniţiei, care datează din cel de-al doilea Război Mondial, a fost făcută de un muncitor care făcea săpături în zonă, alături de o echipă de constructori.
Acesta a sunat la numărul unic de urgenţă 112 în jurul orei 9.30, moment în care la faţa locului s-au deplasat pompierii militari pirotehnişti din cadrul Detaşamentului 2 Oradea.
„Ajuns la locul indicat de apelant, echipajul pirotehnic a identificat un proiectil exploziv funcţional, de calibru 120 de milimetri. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior prin explozie controlată”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic, potrivit ebihoreanul.
Luni, un localnic din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a descoperit în curtea sa o grenadă de mână defensivă neexplodată. El a alertat autoritățile care s-au deplasat la domiciliul acestuia pentru a ridica obiectul explozibil.
O altă grenadă defensiva a fost găsită de un cetățean în timp ce executa săpături pentru amenajarea grădinii în satul Colceag din localitatea Inotești, alarma către ISU Prahova în 29 martie 2022.
Ulterior, bărbatul a alertat echipajele de intervenție pentru executarea activității de asanare a teritoriului, precum și ridicarea materialului pirotehnic. Cel mai probabil elementul de muniție provine din Al Doilea Război Mondial, acesta fiind depozitat în vederea distrugerii împreună cu alte elemente de muniție.
De asemenea, se interzice:
• ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
• introducerea muniţiilor în foc;
• topirea elementelor metalice de muniţii;
• tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
• demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
• folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.