Un candidat pentru funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a ieșit din cursă după ce a picat testarea psihologică. Este vorba despre o fostă directoare a Penitenciarului Craiova-Pelendava, demisă după ce închisoarea pe care o conducea a fost jefuită de hoți, care au furat din magaziile instituției aproximativ 250 de tone de orz. Mai mult, a fost spart până și magazinul penitenciarului, de unde s-au luat țigări și alimente.
Funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a fost ocupată, în ultimii zece ani, numai de directori împuterniciți. Abia acum, Ministerul Justiției a decis ca postul să fie ocupat pe bază de competență, în urma unui concurs. La examen, s-au înscris cinci candidați, între care și Oana Tașcău, fostă directoare a Penitenciarului Craiova-Pelendava.
În anul 2013, aceasta a fost demisă, după ce i s-a imputat faptul că depozitele închisorii au fost jefuite, în mod sistematic, de hoți, care ar fi reușit să fure, în total, nu mai puțin de 250 de tone de orz.
Directoarea ar fi încercat să mușamalizeze paguba, însă conducerea de atunci a ANP a decis s-o demită, mai ales că, pe lângă orz, hoții reușiseră să spargă până și magazinul din curtea instituției, care funționează în regim deschis și semideschis.
Acum, Oana Tașcău s-a înscris la concursul pentru ocuparea celei mai înalte funcții din sistenul penitenciar, însă, conform unor surse, a fost declarată respinsă la testarea psihologică.
În cursă, au rămas Georgică Alexeev, actualul director al Penitenciarului Timișoara. Dan Halchin, șeful Penitenciarului Arad, Cătălin Luncașu, directorul Bazei de Aprovizionare, Gospodărire și Reparații din cadrul Penitenciarului Jilava și Geo Bogdan Burcu, cel care se află la conducerea serviciului secret din ANP, cunoscut drept Direcția de Combatere și Prevenirea Terorismului.
Numai că, la fel ca și Oana Tașcău, unii dintre cei rămași în cursă au avut, la rândul lor, în carieră, momente controversate.
Dan Halchin, cel care se află acum la cârma închisorii de la Arad, s-a confuntat cu scandaluri legate de bătăi între ofițeri și agenți, evadări și un scandal provocat de un presupus management defectuos la Centru de Formare a Ofițerilor de Peniteciare, condus chiar de către soția lui.
La rândul său, Burcu ar fi fost sancționat în trecut deoarece ar fi pierdut mai multe documente clasificate, în timp ce era angajat ca șef Birou Prevenirea Criminalității de la Penitenciarul Rahova. Mai mult decât atât, Burcu a piardut până și actul administrativ prin care a fost sancționat, documentul fiind găsit, în curtea penitenciarului de către mai mulți deținuți, care l-au predat imediat unui șef de secție.