O CRIZĂ alimentară paște Europa din cauza caniculei și a secetei. Unde se situează România în acest context

Publicat: 07 08. 2024, 16:23

This browser does not support the video element.

Agricultura din Europa este grav afectată de caniculă și schimbările climatice. Cele mai afectate sunt în special țările din sudul și estul continentului, unde fermierii se confruntă cu pierderi semnificative din cauza recoltelor slabe și a secetei prelungite. 

Europa se poate confrunta cu o criză alimentară gravă, iar fermierii din aceste regiuni avertizează că recoltele nu vor fi suficiente pentru a-și recupera investițiile.  Cele mai afectate țări sunt Italia, Ucraina și România.

Cum arată recoltele din România

În România, situația este alarmantă. Aproximativ 2 milioane de hectare sunt afectate, iar cele mai grav lovite culturi sunt cele de porumb și floarea-soarelui. Pământul a devenit tare și crăpat, iar perioadele prelungite de secetă au dus la distrugerea multor culturi. Această criză agricolă nu doar că afectează veniturile fermierilor, dar are și un impact semnificativ asupra securității alimentare a populației.

Fermierii români se află într-o situație dificilă, având puține opțiuni pentru a face față acestor provocări. Tot ce le-a rămas este să aștepte despăgubirile de la stat, care variază între 200 și 250 de euro pe hectar. Aceste sume, deși utile, nu pot compensa pierderile suferite din cauza recoltelor slabe.

„Pierderea este aproape de 100%, preferam să vină o ploaie cu grindină, să strice tot, îmi luam banii de la asigurări și era mai bine așa”, declară Doru Velicu, fermier.

Deși condițiile meteorologice la sfârșitul lunii mai păreau favorabile pentru cultura porumbului, perioada de caniculă de aproximativ 4 săptămâni a compromis grav recolta. Chiar dacă precipitațiile din acest an au fost mai abundente comparativ cu anul trecut, perioadele de secetă și-au spus cuvântul, afectând grav producția. În mod normal, producția de floarea-soarelui se situează între 3000-4000 de kilograme la hectar. Cu toate acestea, din cauza condițiilor nefavorabile, fermierii se așteaptă acum la o producție de doar aproximativ 500 de kilograme la hectar, adică o scădere semnificativă față de potențialul normal al culturii.

Italia și Ucraina se confruntă cu probleme similare. În Italia, seceta afectează grav producția de fructe și legume, iar fermierii se tem de o scădere drastică a recoltei. În Ucraina, conflictul militar adaugă o altă dimensiune crizei, complicând și mai mult situația agricolă.

 

Sursă: Prima TV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Freepik

CITEȘTE ȘI:

O cantitate uriașă de APĂ a fost retrasă de la vânzare, deoarece fusese stocată neregulamentar în soare

Începe festivalul UNTOLD. Cu ce prețuri sunt întâmpinați cei care doresc cazare în Cluj

S-au împlinit 20 de ani de când s-a lansat platforma FACEBOOK, iar pentru tineri, aceasta și-a pierdut din popularitate