GALERIE FOTO – O echipă de medici și asistente din Uniunea Europeană a sosit în România. Echipa daneză va îngriji pacienţii de la spitalul „Matei Balș” din Capitală

Publicat: 28 10. 2021, 08:55
Actualizat: 29 10. 2021, 14:39

O echipă de medici şi asistente din Danemarca a sosit, noaptea trecută, în România, pentru a da o mână de ajutor în spitalele din Capitală. Este prima echipă de medici și asistente din Uniunea Europeană care a sosit în România.

Echipa medicală sosită din Danemarca a aterizat, noaptea trecută, pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Medicii au fost întâmpinaţi de ambasadorul Regatului Danemarcei în România, dar şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„În echipă sunt doi medici, cinci asistenţi medicali la acest moment, mâine va mai veni un medic şi un asistent medical, iar la 11 zile se va face un schimb şi va mai veni încă o echipă”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.

Foto: Alexandra Pandrea – Gândul.RO. Sosirea echipei medicale din Danemarca în România, 27 octombrie 2021

Echipa daneză va ajunge joi la spitalul „Matei Balș” din Capitală pentru a face cunoştinţă cu medicii români, alături de care vor îngriji pacienţii.

S-a stabilit că acolo va fi locul unde vor lucra.

Ambasadorul danez la București a fost prezent pe aeroport.

Soren Jensen, ambasadorul Regatului Danemarcei în România: „Suntem foarte bucuroși că putem să vă asistăm în aceste vremuri dificile, mai ales în secțiile de ATI. Aici se află experți în Terapie Intensivă care își vor ajuta colegii români și, mai ales, pacienții, pe parcursul a trei săptămâni. Sperăm ca, în această perioadă, să vedem o îmbunătățire în situația sanitară, astfel încât lucrurile să revină la normal”.

La Iași, cadre medicale din Republica Moldova își ajută deja colegii, iar autorităţile române discută şi cu alte ţări pentru sprijin în lupta cu pandemia.

România a primit sute de concentratoare de oxigen şi medicamente pentru tratarea bolnavilor

Sosirea medicilor străini vine în contextul activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. România a primit câteva sute de concentratoare de oxigen din partea altor ţări precum Serbia, Olanda sau Polonia, dar şi medicamente pentru tratarea bolnavilor, în cadrul aceluiași program.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Mecanismul de protecţie civilă al UE a coordonat şi a cofinanţat livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale şi individuale de protecţie, a consolidat capacitatea spitalelor cu personal medical suplimentar şi a furnizat vaccinuri şi alte echipamente esenţiale în peste 55 de ţări. Uniunea Europeană a creat, totodată, rezerva medicală strategică rescEU.