O femeie din Târgu Jiu (județul Gorj), în vârstă de 63 de ani, a vrut să pregătească o ciorbă, dar în loc de apă, a pus insecticidul care era diluat într-un bidon. Bătrâna se afla în vizită la una dintre nurorile sale, când a gătit-o.
Atât ea, cât şi două nurori, precum şi trei fetiţe cu vârste de 8 luni, 10 luni şi 7 ani au apucat să guste din ciorbă. După ce şi-au dat seama ce au mâncat, cele trei femei au luat copiii şi i-au adus la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Dar, pentru că nu aveau simptome şi nici analizele nu au arătat vreo intoxicaţie, niciunul nu a rămas internat în spital, potrivit observatornews.ro.
„S-au făcut analizele de sânge. Medicii le-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală pe perioada nopţii, însă aceştia au refuzat”, a declarat Mihaela Ţicleanu, medic la Spitalul Judeţean Târgu Jiu.
Specialiştii ne sfătuiesc să nu păstrăm produsele periculoase la un loc cu cele alimentare, să fie etichetate corespunzător şi, cel mai important, să le ţinem departe de copii.
„Păstrarea produselor biocide se face în spaţii special amenajate, separate de locuinţă, la care să nu aibă acces copiii”, a declarat Daiana Militaru (Direcţia de Sănătate Publică Gorj).
Vărsăturile, durerile de stomac, dificultăţi de vorbire sau respiraţie sunt primele semne care apar după o astfel de intoxicaţie cu o substanţă periculoasă. Medicul trebuie consultat imediat după apariţia simptomelor.
„Copiii sunt mult mai expuşi de a suferi de afecţiuni mai puternice din cauza substanţelor toxice pentru că sunt mai tineri şi au greutate mai mică”, a declarat medicul Cristina Cornoiu.