Pentru al 19-lea an la rând, familia Buștei, care deține un magazin de flori în București, ornează zilele acestea baldachinul pe care va fi așezată racla cu moaștele Sfintei Parascheva din curtea interioară a Catedralei Mitropolitane din Iași. Mașina cu aranjamentele florale a ajuns vineri dimineață, la ora 09.00, în curtea bisericii, iar un furnicar de aproape 20 de muncitori, mulți care fac parte din familia Buștei, au început să descarce mii de fire de flori.
Anul acesta au pregătit un aranjament similar primilor ani în care au venit la Iași: culorile predominante vor fi alb și roz, iar pentru partea de sus a baldachinului, „rama acoperișului”, au ales flori albastre.
„Este momentul cel mai important din an și mereu venim cu iubire la Iași. La nivel de culori, am ales pastelul care caracterizează această sărbătoare și am ales varianta caldă de alb și roz. Am adus trandafiri, crizanteme, crini, flori exotice, ghirlande de brad, iar pentru zona de sus a baldachinului vom pune delphinium, care sunt de culoare albastră”, a explicat Nicu Marin, unul dintre florarii din echipă.
Lucrul pentru aranjarea florilor a început de dimineață, în jurul orei 10.30, și vor rămâne cu toții să lucreze cel pușin 10 ore, poate chiar 12, în funcție și de vreme. Primul lucru pe care-l fac este ornarea cu ghirlande de brad a balustradelor de jur-împrejurul baldachinului. Unul dintre cei care lucrează aici, Giani, are astăzi aproape 20 de ani, dar când a venit prima dată la Iași avea doar 7 ani.
Povestea Florentinei Buștei și a soțului său, care vin de 19 ani la Sfânta Parascheva și care tot de atunci ornează în fiecare an cu flori baldachinul, este deosebită. Florentina a avut atunci un vis în care cineva îi spunea că trebuie să se ducă la Iași să se închine la moaștele sfintei. A mers și i-a plăcut atât de mult atmosfera pe care a găsit-o la Iași, încât a început să meargă la două săptămâni, cu soțul ei, de la București, ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.
De aceea, acum 19 ani, în luna octombrie, s-a hotărât să vină cu flori la baldachin, să împodobească ce se poate. Dar lucrurile păreau a-i fi potrivnice femeii: în primul an când a venit la Iași, a ajuns târziu, era noaptea, ploua torențial, avea un camion de flori nearanjat și doar pe o colegă de la muncă alături. Nu ar fi avut nicio șansă să poată să termine de ornat la timp baldachinul.
Florentina Buștei era pregătită să plece acasă, însă a primit un telefon de la Nicu Marin, care se afla cu echipa sa de florari în Iași la un eveniment, pregătiți să amenajeze o sală. Au venit cu toții la Mitropolie și s-au apucat de treabă, iar Florentina Buștei a fost convinsă că a fost o minune a Sfintei Parascheva, fiindcă au lucrat pe ploaie cu toții și au terminat până la începerea pelerinajului.
Anii i-au arătat că după cele 48 de ore de pregătiri ale aranjamentelor la București, e nevoie de aproape 20 de oameni care să lucreze 10 – 12 ore, până când baldachinul arată la fel ca în viziunea florarilor.
Pelerinajul va începe oficial de sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 06.00, când moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din catedrală în urma unei ceremonii speciale, și așezate pe baldachinul împodobit cu flori. Alături de acestea vor fi așezate și moaștele Sfântului Paisie de la Neamț, care vor ajunge vineri noaptea la Iași. Primii pelerini s-au și așezat la rândul care va începe de pe strada din spatele catedralei încă de la ora 11.00, urmând să aștepte aproape 8 ore până la începerea oficială a pelerinajului.
De altfel, în curtea catedralei sunt sute de oameni care așteaptă să se închine la moaștele care încă pot fi găsite în interiorul bisericii. Reprezentanții Mitropoliei au precizat că vor fi lăsate la închinare toată noaptea, până spre dimineață, când va începe ceremonia de așezare a lor în baldachin.