O femeie din Argeș, cercetată penal după ce și-a lăsat CĂȚELUL să moară sufocat de căldură în mașină
Caz șocant în Argeș. Un cățeluș de doar două luni a murit sufocat după ce fost abandonat într-un vehicul încins de către stăpâna sa, plecată pentru mai mult timp.
Într-o neglijență de neiertat, o femeie din Argeș și-a lăsat cățelul în mașină timp de mai multe ore, fără a lăsa geamurile deschise sau a-i asigura apă și hrană. Situația a fost sesizată de o patrulă de poliție, care a descoperit animalul prins înăuntru și a solicitat intervenția imediată a pompierilor. Aceștia au fost nevoiți să spargă geamul pentru a încerca să salveze cățelușul.
La momentul descoperirii, patrupedul suferea de deshidratare severă și prezenta semne evidente de insolatie. Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse pentru a-i salva viața, cățelușul nu a supraviețuit.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere a animalelor, cu intentie, fără drept, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.
Recomandări esențiale din partea Biroului pentru Protecția Animalelor cu privire la îngrijirea câinilor în timpul verii:
- Evitați să lăsați câinele în mașină pe durata verii. Este o greșeală comună să credem că temperatura din interiorul mașinii poate fi periculoasă doar în mijlocul zilei. Câinii, la fel ca majoritatea animalelor, sunt sensibili la temperaturile ridicate.
- Asigurați-vă că în timpul călătoriilor cu câinele, acesta beneficiază de confort termic în interiorul mașinii și de suficiente pauze pentru hidratare. Menținerea unei temperaturi normale în habitaclu mașinii este la fel de importantă ca și furnizarea de apă pentru câine.
- Evitați să plimbați câinele în perioadele de caniculă. Temperaturile de peste 40 de grade pot provoca șocuri termice la câini.
- Un recipient cu apă poate fi de mare ajutor pentru câinii aflați în curte sau oricare alții care au posibilitatea să se scalde atunci când căldura devine insuportabilă.
- La primele semne de șoc termic, ajutați câinele să se răcorească în primul rând, iar apoi consultați un veterinar. Folosiți un cearșaf umed și asigurați-vă că câinele bea apă.
- Semnele unui șoc termic includ respirație accelerată și zgomotoasă, gâfâit abundent, salivă lipicioasă (spumă la gură), apatie, febră, vărsături și mișcări necoordonate.
- Depinde de dvs. să faceți vara mai plăcută pentru câinele pe care îl aveți. Canicula nu este prietena câinilor, la fel cum nu este nici a noastră.