Prima pagină » Actualitate » O femeie din Austria vrea 10.000 de hectare de teren în Retezat. Instanța i-a anulat moștenirea obținută ilegal

O femeie din Austria vrea 10.000 de hectare de teren în Retezat. Instanța i-a anulat moștenirea obținută ilegal

O femeie din Austria vrea 10.000 de hectare de teren în Retezat. Instanța i-a anulat moștenirea obținută ilegal
O femeie din Austria vrea 10.000 de hectare de teren în Retezat. Instanța i-a anulat moștenirea obținută ilegal

Magistrații din județul Hunedoara au decis că două femei din Austria au obținut în mod ilegal peste zece mii de hectare în Masivul Retezat.

Decizia, potrivit căreia acestea au obținut ilegal terenurile în 2006, este definitivă, dar a fost atacată printr-o cale extraordinară.

Elisabeth Pongracz, una dintre cele două austriece care au fost împroprietărite ilegal cu 10.000 de hectare din Retezat, a depus prin avocații săi, o contestație în anulare, față de sentința definitivă dată recent de magistrații din Hunedoara, prin care presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy au rămas fără terenurile dobândite în 2006, notează Adevărul.

Potrivit Codului de procedură civilă, contestaţia în anulare reprezintă o cale extraordinară de atac de retractare, prin care părţile pot obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti pentru nerespectarea unor norme procedurale.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara și va avea primul termen de judecată în 16 februarie 2023.

În 10 noiembrie 2022, la capătul unui proces început în 2009, Tribunalul Hunedoara a decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal.

Decizia de împroprietărire, declarată ilegală

Pongracz nu a locuit niciodată în România, așa cum nici mama sa, Maria Kendeffy, care a decedat în 2016, nu a locuit în țara noastră. Cele două au obținut în mod ilegal, în 2006, titluri de proprietate asupra a 10.000 de hectare din Retezat, potrivit deciziei Tribunalul Hunedoara, luată la capătul unui proces început la Judecătoria Hațeg în 2009 și finalizat după 13 ani.

În 6 decembrie 2006, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Asupra Terenurilor, constituită în baza unui ordin al Prefectului, a emis trei titluri de proprietate pe numele celor două solicitante, cu domiciliile în Viena, după ce a stabilit că familia Kendeffy a deţinut proprietăţile solicitate în Retezat.

Solicitările de despăgubire au fost depuse începând din luna noiembrie a anului 2005, pentru terenuri identificate pe raza localităților Petrila, Pui, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Sântamaria Orlea.

La un an de la depunerea cererilor, Maria Kendeffy și Elisabeta Pongracz au primit titlurile pentru peste 10.000 de hectare de păşuni, păduri, goluri alpine, inclusiv terenurile pe care se află lacuri glaciare din Parcul Naţional Retezat şi Rezervaţia ştiinţifică Gemenele.

În 2009, Academia Română și statul român prin Ministerul Finanțelor au reclamat ilegalitatea împroprietăririi austriecelor cu 10.000 de hectare în Retezat, iar în 2020, Judecătoria Hațeg le-a dat dreptate.

Tribunalul Hunedoara a menținut decizia Judecătoriei Hațeg, ce a fost apoi contestată de reprezentanții austriecelor.

Magistrații au reținut că prima instanță a prezentat argumentele pentru care presupușii moștenitori ai familiei Kendeffy nu aveau dreptul la terenurile din Retezat, deoarece până la sfârşitul anilor ´20, în baza Legii din 1921, statul român plătise despăgubiri juste foştilor proprietari ai terenurilor, în urma unor acorduri şi a unor procese internaţionale.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele