O femeie din Marea Britanie, diagnosticată cu o boală similară cu Ebola. OMS: Virusul poate duce la epidemii și are o rată mare de mortalitate, de până la 40%

Publicat: 26 03. 2022, 16:04
Actualizat: 26 03. 2022, 16:04
Sursa: Shutterstock

O femeie din Marea Britanie a fost diagnosticată cu o boală virală transmisă de căpușe, care ucide 40% dintre persoanele care se infectează cu ea. Maladia se numește febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) și, la fel ca Ebola, are o rată de mortalitate ridicată și prezintă simptome similare la începutul infecției, dar, spre deosebire de Ebola, nu se transmite ușor de la om la om.

Femeia, care a călătorit recent în Asia Centrală, a fost diagnosticată cu CCHF la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și primește îngrijiri de specialitate la Royal Free Hospital din Londra, scrie publicația Mirror.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA, a declarat că virusul „nu se transmite ușor între oameni, iar riscul general pentru public este foarte scăzut”.

Ea a spus că agenția încearcă să ia legătura cu persoanele care au fost în contact direct cu femeia pentru a le evalua și a le oferi sfaturi.
Este al treilea caz cunoscut de febră în Marea Britanie, cu cazuri anterioare raportate în 2012 și 2014. Niciunul dintre ele nu s-au răspândit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pacienții care fac forme mai grave mor, de obicei, în a doua săptămână de infectare. La pacienții care se tratează, ameliorarea începe în general în a noua sau a 10-a zi după debutul bolii.

Dr. Hopkins a adăugat: „UKHSA și NHS au proceduri bine stabilite de control al infecțiilor și pentru tratarea cazurilor de boli infecțioase importate și acestea vor fi respectate cu strictețe”.

Boala a fost descoperită pentru prima dată în Crimeea în 1944 și a primit numele de febră hemoragică din Crimeea, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În 1969 s-a recunoscut că agentul patogen care provoacă febra hemoragică din Crimeea era același cu cel responsabil pentru o boală identificată în 1956 în Congo.

Legătura dintre cele două localități a generat numele actual al bolii și al virusului.

„Febra hemoragică Crimeea-Congo este o febră hemoragică virală transmisă de obicei prin căpușe. Se poate lua și prin contactul cu țesuturile animale (țesut animal în care virusul a intrat în sânge) în timpul și imediat după sacrificarea animalelor. Focarele de CCHF constituie o amenințare pentru serviciile de sănătate publică, deoarece virusul poate duce la epidemii, are o rată mare de mortalitate a cazurilor (10-40%), poate duce la focare în spitale și este dificil de prevenit și tratat. CCHF este endemic în toată Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia”, a transmis OMS.

OMS spune că, după infecția cu mușcătura de căpușă, perioada de incubație a febrei hemoragice Crimeea-Congo este de obicei de una până la trei zile, cu maximum nouă zile.

După contactul cu sângele sau țesuturile infectate, perioada de incubație este de obicei de cinci până la șase zile, cu maximum 13 zile.