Se schimbă lucrurile în piață, iar Salrom, unul dintre coloșii rămași în picioare după Revoluție, primește o lovitură importantă. Autoritățile române au acordat aprobare pentru exploatarea unui zăcământ sare firmei Diana Exploatări Miniere SRL, din județul Bihor, controlată integral de societatea Salt-Veres ZRT, din Ungaria.
Budapesta intră, astfel, pe o nișă a pieței din România pe care opera, până acum, doar Salrom.
Noul jucător va putea exploata resursele de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, județul Cluj, scrie profit.ro. Dosarul pentru aprobare a fost depus în 2009, dar OK-ul s-a primit abia după 15 ani de la semnarea licenței, mai indică sursa citată.
Licența a fost acordată societății Diana Exploatări Miniere SRL, din județul Bihor, aflată sub controlul integral al firmei maghiare Salt-Veres ZRT, din Ungaria. În acte, proprietar este omul de afaceri Sandor Mate Veres, iar în România administrator a fost desemnat Lajos Veres.
Zăcământul de la Valea Florilor este estimat la 26 de milioane de tone de sare gemă, ceea ce înseamnă că, vreme de 29 de ani, de aici se vor extrage până la 440.000 de tone anual. Diverse studii efectuate au relevat, totuși, că exploatarea ar putea fi extinsă până la 900.000 de tone anual.
Compania Salrom SA este singurul producător minier de sare din România. De asemenea, ocupă fotoliul de lider regional în comercializarea de sare și a produselor pe bază de sare. Salrom are aproximativ 1.500 de angajați și este controlată în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei. Restul acțiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea.
La nivel național, Salrom SA operează șapte exploatări. Volumul de sare comercializat în 2023 a depășit 1,1 milioane de tone, din care aproape 423.000 de tone au fost destinate deszăpezirii.
În fine, să mai spunem și că datele culese din prima jumătate a anului 2024 arată că Salrom a raportat un profit net de 61,4 milioane de lei, în creștere cu 8,6% față de aceeași perioadă din 2023.
CITEȘTE ȘI: