Locuitorii din Ploiești se declară îngrijorați după ce firma Euronet a cerut autorizație pentru amplasarea unui panou LED de dimensiuni impresionante pe fața unei clădiri din oraș.
Potrivit surselor Gândul, un astfel de demers – dacă se va materializa – reprezintă „o amenințarea la adresa siguranței locuitorilor” și, totodată, încalcă regulile urbanistice.
Dar aceasta nu este singura acuzație, aceleași surse declarând că firma Euronet ar fi transmis „informații false” către autorități.
„Firma Euronet încearcă să obțină autorizație pentru un Panou LED periculos! Prin tentativa de obținere a autorizației pentru amplasarea unui panou LED pe fațada clădirii Omnia, firma Euronet a ales să încalce flagrant regulile și să prezinte informații false autorităților. Sub pretextul unei simple «casete luminoase», societatea intenționează să instaleze un panou LED gigant, avand o greutate uriaşă, reprezentând un pericol major pentru cetățeni”, au declarat sursele Gândul.
În primul rând, spun sursele Gândul, nu poate fi tratat cu indiferență pericolul major la care vor fi expuşi cetățenii.
„Prin inducerea în eroare a autorităților, prezentând proiectul ca o simplă „casetă luminoasă”, o astfel de acțiune ridică serioase întrebări cu privire la moralitatea administratorilor firmei şi responsabilitatea în cazul unui incident grav.
Ce se va întâmpla în cazul în care panoul LED se va desprinde și va pune în pericol viața unui cetățean? Cine va da cu „subsemnatul„? Primăria? Societatea Euronet? Vom ajunge la o situație de căutare a vinovaților ca în cazul tragediei de la „Ferma Dacilor”?
În al doilea rând, vorbim despre violarea regulilor urbanistice. Zona centrală este protejată prin reguli urbanistice stricte, menite să păstreze coerența și estetica orașului. Construcția unui panou LED în această zonă ar contraveni regulamentelor impuse. Este imperativ să se respecte normele urbanistice și să nu se acorde autorizații pentru proiecte care ar distruge caracterul arhitectural al centrului municipiului.
Revenind la dimensiunile panoului, trebuie ca autoritățile sa trateze cu maximă seriozitate diferența semnificativă de greutate între o casetă luminoasă tradițională și panoul LED propus de Euronet”, spun sursele Gândul.
O casetă luminoasă are câteva sute de kilograme, mai precizează sursele Gândul, „în timp ce panoul LED de dimensiunile dorite de Euronet cântărește câteva tone”.
Această discrepanță ar reprezenta, în ultimă instanță, o amenințare la adresa siguranței publice și „trebuie să fie luată în considerare în evaluarea proiectului şi emiterea autorizației”.
„În concluzie, dacă instituțiile locale îşi vor îndeplini atribuțiile în mod corect, firma Euronet nu ar trebui să primească autorizația solicitată din motive evidente de siguranță publică și respect față de normele urbanistice existente.
„Poate a venit momentul ca autoritățile să acționeze în interesul cetățenilor și al orașului în ansamblu, protejând atât siguranța publică, cât și integritatea estetică a zonelor urbane”, au mai declarat sursele Gândul.