O fotografie publicată de NASA a devenit virală. Fața unui urs, pe Marte
O fotografie publicată de NASA a devenit virală. În imaginea făcută publică se poate observa o formaţiune geologică care seamănă cu un cap de urs.
Fotografia neobişnuită a fost surprinsă luna trecută de satelitul Mars Reconnaissance Orbiter al agenţiei spaţiale americane, care orbitează Planeta Roşie având la bord camera de înaltă rezoluţie HiRISE, cea mai puternică trimisă vreodată de umanitate în sistemul solar.
„Există un deal cu o structură de colaps în formă de V (nasul), două cratere (ochii) și un model de fractură circulară (capul). Modelul de fractură circulară s-ar putea datora așezării unui depozit peste un crater de impact îngropat. Poate că nasul este un orificiu vulcanic sau de noroi și depozitul ar putea fi lavă sau curgeri de noroi?”, a spus investigatorul principal al HiRISE, Alfred McEwen, scrie Science Alert.
Universitatea din Arizona, care a dezvoltat camera cu Ball Aerospace, a distribuit imaginea pe 25 ianuarie.
Camera HiRISE este unul dintre cele şase instrumente aflate la bordul acestui satelit al NASA, care orbitează Marte din 2006. Camera puternică a fost concepută pentru a capta imagini detaliate ale suprafeței planetei Marte, inclusiv caracteristici la distanță de un 1 metru.
Mars Reconnaissance Orbiter înconjoară Marte la fiecare 112 minute
Mars Reconnaissance Orbiter înconjoară Marte la fiecare 112 minute, zburând de la aproximativ 160 de mile (255 de kilometri) deasupra polului sud până la 200 de mile (320 de kilometri) deasupra polului nord, potrivit CNN.
Nava îi ajută pe oamenii de știință de la NASA să studieze atmosfera de pe Marte, vremea și clima, dar și modul în care acestea se schimbă în timp. Satelitul caută dovezi de apă, gheață și teren complex și cercetează viitoarele locuri de aterizare pentru alte misiuni.
Cel mai recent, satelitul a înregistrat imagini uluitoare despre cum arată iarna pe Marte.