O furtună geomagnetică puternică va lovi azi Pământul. Cum ne afectează

Publicat: 04 10. 2024, 12:16
O furtuna geomagnetica va lovi azi Pamantul

O furtună geomagnetică puternică va lovi azi Pământul. Iată cum ne afectează și ce trebuie să știi. Soarele a făcut un spectacol impresionant la început de lună octombrie, eliberând două erupții solare puternice în decurs de 24 de ore. Cea mai recentă dintre cele două erupții a fost o erupție solară de tip X, cea mai puternică din această categorie. Ea a atins punctul maxim marți, 1 octombrie, ora 18:20 EDT (22:20 GMT).

Potrivit raportului de la Spaceweather.com, erupția a fost asociată cu o ejecție coronală de masă, adică o explozie masivă de plasmă solară. Ejecția a fost direcționată către Pământ și este așteptată să lovească planeta chiar azi, 4 octombrie, fapt care ar putea declanșa o furtună geomagnetică puternică, suficient de intensă ca să amplifice spectacolul aurolelor boreale.

Trebuie să știți că aceste furtuni geomagnetice provoacă perturbări ale câmpului magnetic al Pământului, care nu duc doar la aurole boreale, ci afectează și sistemele de navigație, rețelele electrice, dar și comunicațiile prin satelit. Astfel, cu cât furtuna este mai intensă, cu atât efectele vor fi mai dramatice.

Efecte la nivel global

Această erupție a fost una dintre cele mai importante din actualul Ciclu Solar 25. Ea este clasată drept a doua ca intensitate, după o erupție de tip X8.7, care a avut loc la data de 14 mai. Mai mult, explozia din 1 octombrie a provocat cel mai probabil pierderi parțiale sau complete ale semnalelor radio de înaltă frecvență în zonele luminate de Soare, chiar și în părți din emisfera vestică, Oceanul Pacific, Australia și regiunea Asia-Pacific.

Iar erupția din 2 octombrie 2024 a fost produsă de pata solară AR3842. Cu o zi înainte, pe 30 septembrie, aceeași pată solară a generat o erupție de tip M7.6 Clasa M este a doua cea mai puternică categorie, fiind de 10 ori mai slabă decât cea de tip X. Erupția de pe 30 septembrie a provocat o pană de semnal radio pe unde scurte în părți din Oceanul Pacific.

Cu toate că erupția din 30 septembrie nu a fost asociată cu o ejecție coronală de masă îndreptată spre Pământ, cea din 1 octombrie a fost însemnată și se așteaptă se aibă efecte la nivel global. Erupția ar urma să afecteze sistemele tehnologice sensibile de pe Pământ.

sursă foto: Envato