Prima pagină » Actualitate » O învățătoare destituită pentru că a pierdut banii elevilor la „păcănele” s-a întors la catedră, cu compensații. Cum a fost posibil

O învățătoare destituită pentru că a pierdut banii elevilor la „păcănele” s-a întors la catedră, cu compensații. Cum a fost posibil

O învățătoare destituită pentru că a pierdut banii elevilor la

Situație unică, o învățătoare, soție de preot și mamă a trei copii, a fost dată afară din învățământ pentru că a jucat banii copiilor și ai părinților la cazinou. După doi ani a câștigat procesul intentat școlii și a revenit la catedră. Ea va primii și salariile indexate, majorate și reactualizate pentru întreaga perioadă.

În anul 2021, învățătoarea Emilia Sandu de  la Școala Gimnazială nr.13 din Râmnicu Vâlcea a fost prinsă folosindu-se de banii din fondul clasei, dar și de mii de euro împrumutați de la părinții elevilor sub diverse pretexte familiale, pentru a-i folosi la jocurile de noroc. Banii nu au mai fost înapoiați, iar învățătoarea nu era la prima abatere gravă. A fost surprinsă de camerele de luat vederi furând dintr-un mall  (vezi VIDEO) și i s-au imputat ,,multiple absențe, atitudine necorespunzătoare față de elevi, părinți și colegi; violență fizică și verbală asupra copiilor, neglijență și punerea în pericol a siguranței copiilor, discriminare, încălcarea vieții private, prejudiciul adus imaginii școlii”.

Viciu de procedură

Femeia, mamă a trei copii și soție de preot, a contestat în instanță decizia de suspendare din cadrul unității de învățământ și a ajuns cu procesul până la Curtea de Apel Pitești care a considerat că aceasta se poate întoarce la catedră. În plus, va primi retroactiv și salariile „indexate, majorate și reactualizate” din perioada în care nu a predat.

Din reacția reprezentanților școlii, reiese că procesul a fost câștigat din cauza unor „vicii de procedură”, printre care faptul că învățătoarea a rămas gravidă și s-a folosit de acest lucru în instanță, deși în prealabil nu înștiințase unitatea de învățământ.

„Suntem legați de mâini și de picioare”

„Este vorba despre doamna Sandu Emilia. Instanța a dat o hotărâre definitivă să o repunem în funcție, pe care am fost nevoiți să o respectăm și să o punem în aplicare. Suntem legați de mâini și de picioare!”, a menționat, pentru „Adevărul” directoarea școlii, Daniela Busuroi.

Întoarsă la catedră, învățătoarea se comportă ca un „cadru didactic”

Sursa citată a mai precizat: „Doamna vine la școală, respectă programul, este liniștită, se pliază pe cerințele unui cadru didactic, deocamdată, dar au trecut doar două zile… Este foarte bine pregătit celălalt cadru didactic, cea care de fapt ține frâiele, zic eu. Primele două săptămâni rămân ambele doamne la clasă, de la ora 08.00, la 16.00. Deocamdată, la clasă se comportă ca un cadru didactic”.

Directoarea școlii nu știa că Emilia Sandu era gravidă când a dat-o afară

Când a venit vorba despre motivele care au determinat achitarea învățătoarei, în ciuda dovezilor existente, directoarea a mai declarat: „Viciile de procedură au fost legate de sarcina doamnei. Noi nu am avut cunoștință de faptul că este însărcinată. Și noi, și avocatul am aflat despre acest aspect abia în instanță. Dacă am fi știut, ne-am fi oprit, pentru că, potrivit Codului Muncii, nu ai voie să desfaci contractul în asemenea condiții. Am aflat că a rămas însărcinată înainte de anchetă, dar ulterior. Am avut sprijinul inspectoratului școlar, dar suntem nevoiți să punem în aplicare hotărârea instanței”.

Daniela Busuroi a mai subliniat și că decizia instanței i se pare nedreaptă: „Câștigi la Vâlcea, unde se cunoștea cazul, realitatea, plângerile de la părinți, filmarea cu furtul din Noriel, jocurile de noroc… O astfel de persoană nu respectă Codul etic al cadrului didactic. Noi trebuie să fim modele! Nu avem o meserie, avem o profesie! Sper să-și revină!”.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele