O mamă a doi copii a mințit timp de 7 ani că are cancer și a primit donații de peste 105.000$. Cum a fost posibil
O mamă a doi copii din Statele Unite a mințit vreme de șapte ani că are cancer, manipulându-i pe cei apropiați și comunitatea din care făcea parte. Înșelătoria a afectat profund viața celor din jur, care i-au oferit sprijin moral și material.
Cea care a descoperit frauda este o jurnalistă, care povestește cum Amanda Riley a folosit un blog online pentru a-și documenta lupta cu cancerul, potrivit The Sun.
Conform anchetei jurnalistice, Amanda Riley a inventat un diagnostic fals de cancer, pe blogul său online și a înșelat cu peste 100.000 de dolari donatorii, între anii 2012 și 2019. În cele din urmă ea a fost desconspirată de reporterul de investigații Charlie Webster, în podcastul „Scamanda”.
Amanda Riley, din San Jose, California, a pretins că a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin și și-a folosit platforma pentru a strânge fonduri pentru tratamentul său fals.
A falsificat dosare medicale
Limfomul Hodgkin este un tip rar de cancer, care afectează sistemul limfatic, care face parte din sistemul imunitar al organismului.
Așa cum a arătat jurnalista de investigații, femeia și-a pus pe blogul creat în mod intenționat, „Support Amanda”, fotografii cu ea în paturi de spital, conectată la perfuzii și poze cu medicamentele prescrise. În plus, ea și-a ținut aproape comunitatea cu informații despre starea de sănătate, inclusive când era în remisie și când cancerul se presupunea că revenise.
„Riley a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și proteja afirmațiile, inclusiv să se radă pe cap, să falsifice dosarele medicale și să falsifice scrisorile medicilor, printre altele.
Ea a organizat mai multe evenimente în persoană la biserica sa creștină locală din San Jose pentru a strânge bani pentru tratamentele sale false împotriva cancerului.
Luptele sale aparent curajoase cu cancerul au inspirat comunitatea bisericii sale până în punctul în care susținătorii ei au lăudat-o ca fiind darul lui Dumnezeu.”, spune reporterul de investigații Charlie Webster.
După mai multe investigații, s-a dovedit că americanca mințise. Uletrior, sistemul judiciar american a găsit-o vinovată pentru fraudă electronica, însă numai pentru banii donați prin intermediul site-ului său.
Solicita în mod agresiv donații
Schema de fraudă a lui Riley s-a prăbușit în 2020, când divizia penală a IRS a început să investigheze povestea sa.
„Riley a cultivat cu grijă o prezență pe social media, folosind Facebook, Instagram, Twitter și un blog.
Ea și-a folosit prezența pe aceste site-uri pentru a „documenta” starea sa medicală inexistentă și pentru a solicita în mod agresiv donații, presupuse a acoperi cheltuielile sale medicale.
În realitate, Riley nu avea nicio cheltuială medicală. Donațiile pe care le primea erau depuse în conturile sale bancare personale și folosite pentru a-și plăti cheltuielile de trai.”, a declarat Departamentul de Justiție în mai 2022.
Departamentul de justiție a declarant că cel puțin 349 de persoane și entități au contribuit la cheltuielile medicale fictive ale Amandei Riley, între 2012 și 2019, în valoare de 105.513 de dolari.
A regretat gestul său
La data de 3 mai 2022, Amanda a fost condamnată la cinci ani de închisoare, după ce a pledat vinovată de frauda electronică. Charlie, Webester a păstrat legătura cu ea când a fost încarcerată.
„[Amanda] s-a deschis față de mine în această perioadă de timp și mi-a spus că îi pare rău. A fost extrem de supărată de ceea ce a făcut, că regretă și că îi pare rău și că este responsabilă.
A spus că vrea să își ispășească pedeapsa și că își asumă sentința și responsabilitatea, precum și pedeapsa, și că vrea să încerce să repare lucrurile cu copiii ei, să fie mamă și să încerce să își dea seama cum să treacă peste asta. Mi-a spus că este ceva ce a luat-o razna și că a încercat să se oprească, dar era îngrijorată că toată lumea va afla, că oamenii o vor urî și că va pierde totul.
Și mi-a spus: „Dar uite unde sunt acum. Dacă m-aș fi oprit, dar acum am pierdut totul. Uită-te la mine acum”.
Foto ilustrativă, sursă foto Envato
CITEȘTE ȘI:
Atenție la această fraudă! Cum a rămas o româncă fără ZECI de mii de lei din contul bancar