O mamă de doar 14 ani, vândută de propriul tată, acuză autoritățile că i-ar fi luat copilul nou-născut după ce au pus-o să semneze un document, deși ea nu știe să citească. Ce spune Protecția Copilului
O minoră de doar 14 ani din județul Constanța susține că Protecția Copilului i-ar fi luat nou-născutul folosindu-se de faptul că aceasta nu știe să citească.
Potrivit tinerei, reprezentanții instituției de stat ar fi convins-o să semneze un document prin care renunță la copil, aceștia cunoscând faptul că fata nu înțelege ceea ce semnează.
În replică, DGASPC respinge acuzațiile și susține că fata a fost consiliată în prealabil, iar la semnarea documentului au participat doi martori din cadrul instituției.
Tânăra Sevilen (nume fictiv, pentru a proteja identitatea acesteia, n. red.), provine dintr-o comunitate defavorizată și este, practic, pusă între tradițiile comunității din care face parte și instituțiile statului abilitate să protejeze interesele copilului, notează G4Media.
Copila a fost vândută de tată
Cazul lui Sevilen este în atenția unui asistent din cadrul DSP Constanța încă de când tatăș său „o voia înapoi de la soacră” și a bătut-o pentru ca aceasta să piardă sarcina.
Scopul tatălui ar fi fost ca Sevilen să poată fi din nou „vândută pe 5.000 de lei și un cal”.
Asistentul a descoperit atunci că fata nu avea acte, era analfabetă și nu exista nicio cale de scăpare pentru ea. Asistentul a colaborat cu colegii din alte localități pentru a o identifica pe mama lui Sevilen și pentru a o ruga să vină la starea civilă, să își înregistreze fiica, acum pe cale să devină mamă la rândul ei, notează sursa citată.
„Sevilen nu vorbește limba română deloc, absolut deloc. Vorbesc cu ea doar în limba turcă, asta a și făcut-o să aibă încredere în mine. Cât a fost în spital, am ținut legătura în permanență cu asistentele de pe secție care îmi dădeau să vorbesc cu ea, să o liniștesc, pentru că plângea foarte tare. Efectiv nu știa ce se întâmplă cu ea, îi era frică, nu știa cum trebuie să stea și ce să facă din cauza contracțiilor false, iar apoi în momentul nașterii.
Medicii au fost reticenți, au spus că nu o pot externa fără acte, au zis că o vor trimite în centru (în cadrul Protecției Copilului, n.red.), iar de acolo o vom lua mai simplu. A ajuns în centru cu copilul, plângea zi de zi, voia acasă. Am vorbit cu ea mereu, am liniștit-o, apoi directorul centrului mi-a zis că dacă vine tatăl bebelușului să o viziteze totul intră pe calea cea bună. Așa că au venit tatăl copilului împreună cu părinții lui, socrii lui Sevilen”, a povestit asistentul medical al DSP pentru G4Media.
Potrivit asistentului, medicii au fost de acord ca fata să plece din spital, dar au adăugat că bebelușul trebuie să rămână în centru timp de două săptămâni din cauza unor mici probleme.
Pentru aceasta, adolescenta trebuia să-și dea acordul, dar, potrivit asistentului, ea a semnat în necunoștință de cauză, crezând că semnează pentru tratamentului copilului, nu pentru plasarea acestuia în grija statului.
„Doamnele de acolo au zis familiei că pe Sevilen o pot lua acasă, dar copilul va trebui să stea în centru încă două săptămâni pentru că are o bubă la gură, adică afte. Ei au semnat și au acceptat. Apoi, când am sunat în centru, mi-au zis că ei au semnat pentru ca bebelușul să fie dat unui asistent maternal (…) Sevilen plânge în fiecare zi și noapte după copil, își vrea copilul înapoi. Cei de la DGASPC mi-au zis că până nu are mama acte nu ne pot da copilul acasă”, a mai povestit asistentul DSP.
Ce spune DGASPC Constanța
Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, acordul pentru ca bebelușul să ajungă în grija statului ar fi fost dat de către tată, iar mama ar fi fost consiliată înainte să semneze documentele.
„Urmare solicitării mamei minore, aceasta a beneficiat de protecție într-un serviciu destinat mamei și copilului, declarând în prezența specialiștilor că nu avea sprijinul familiei. Imediat după luarea acestei măsuri de protecție, minora a refuzat să rămână în modului destinat mamei și copilului și a dorit să părăsească instituția, iar pentru copilul său nou-născut, aceasta a solicitat instituirea unei măsuri de protecție speciale. De asemenea, tatăl biologic al mamei minore și-a exprimat acordul ca nepotul său biologic să fie plasat în sistemul de protecție specială. Astfel, la nivelul DGASPC Constanța, a fost identificat un asistent maternal profesionist care să răspundă nevoilor nou-născutului, acesta fiind plasat în regim de urgență”, transmite DGASPC Constanța.
Mai mult, reprezentanții instituției susțin că tânăra nu deține abilități părintești.