Prima pagină » Actualitate » O masă de aer cu particule de praf saharian ajunge în România. Cât de mare e concentrația și unde se vor observa depunerile

O masă de aer cu particule de praf saharian ajunge în România. Cât de mare e concentrația și unde se vor observa depunerile

O masă de aer cu particule de praf saharian ajunge în România. Cât de mare e concentrația și unde se vor observa depunerile

O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană vine deasupra României dinspre nordul Africii, a anunțat Administraţia Naţională de Meteorologie.

Începând de miercuri, 30 martie, până pe 1 aprilie, „circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona României”, după cum a anunțat ANM, citată de Mediafax.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi, 31 martie, în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

Totuși, precizează ANM, concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

Temperaturi ridicate

Conform unei analize actualizate cu privire la concentrațiile de monoxid de carbon în zona României, aceeși perioadă, 30 martie – 1 aprilie, datele furnizate de CAMS – Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus – arată că în următoarele zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la nivelul României, miercuri circulația aerului se va realiza predominant dinspre sud-vest- vest spre nord-est – est, iar joi și vineri predominant dinspre sud- sud-vest spre nord- nord-est.

Vântul va avea intensificări temporare la munte și local în restul teritoriului, cu precădere în regiunile sud-estice. Începând din această noapte se vor semnala precipitații, la început în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, apoi pe arii restrânse și în rest, potrivit ANM.

Temperaturile sunt așteptate să aibă fluctuații destul de mari până în 3 aprilie, cu valori ridicate, apoi răcire a vremii, a anunțat, marți, Administrația Națională de Meteorologie, dar până la finalul acestei perioade, acestea vor ajunge la nivelul normal pentru acest sezon.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și