O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei

O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 09/08/2024, 10:32

Saint Lucia (Sfânta Lucia n.red), o mică insulă tropicală situată în Marea Caraibilor, este renumită nu doar pentru peisajele sale spectaculoase și plajele cu nisip fin, ci și pentru că este singura țară din lume care poartă numele unei femei.

Insula a fost numită după Sfânta Lucia, o martiră creștină din secolul al IV-lea, venerată ca protectoare a vederii și simbol al luminii.

Sfânta Lucia s-a născut în Siracuza, Sicilia, în jurul anului 283 d.Hr. și este una dintre cele mai respectate sfinte din tradiția creștină. Potrivit legendei, Lucia a ales să-și dedice viața lui Dumnezeu, refuzând căsătoria și împărțindu-și averea săracilor. În cele din urmă, Lucia a fost martirizată în anul 304 d.Hr. din cauza credinței sale.

Numele insulei a fost dat de coloniștii francezi care au descoperit-o pe 13 decembrie, ziua Sfintei Lucia. Astfel, insula a fost botezată Saint Lucia în cinstea sfintei care simboliza lumina și claritatea spirituală, reflectând speranța locuitorilor coloniști.

De-a lungul istoriei sale, Saint Lucia a fost mult disputată, schimbând de 14 ori stăpânirea între Franța și Marea Britanie.

Coloniștii francezi s-au stabilit pe insulă în anii 1650, dar britanicii au văzut potențialul strategic al insulei și au încercat să preia controlul. În 1814, în urma Tratatului de la Paris, insula a fost cedată definitiv britanicilor și a rămas sub controlul lor până la obținerea independenței în 1979.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Astăzi, amestecul de influențe culturale franceze și britanice este vizibil în limbă, cultură și tradiții. Deși limba oficială este engleza, creola franceză (Patwah) este vorbită pe scară largă de localnici.

Saint Lucia este cunoscută pentru peisajele sale naturale spectaculoase, cu munți vulcanici, păduri tropicale și plaje idilice. Simbolul insulei este reprezentat de cei doi munți gemeni, Gros Piton și Petit Piton, vârfuri vulcanice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acești munți oferă oportunități excelente pentru drumeții și escaladă, fiind o atracție turistică majoră.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Insula găzduiește o biodiversitate impresionantă, cu numeroase specii de plante și animale endemice. Pădurile tropicale sunt pline de orhidee, ferigi uriașe și arbori tropicali, iar apele din jur sunt perfecte pentru scufundări și snorkeling, datorită recifurilor de corali și faunei marine bogate.

Cultura Saint Luciei este un amestec vibrant de influențe africane, franceze și britanice. Muzica și dansul sunt centrale în viața localnicilor, cu genuri precum calypso, soca și zouk fiind populare. Festivalul anual de la Saint Lucia, organizat în luna iulie, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale, atrăgând atât localnici, cât și turiști.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Gastronomia insulei reflectă diversitatea sa culturală, cu influențe africane, franceze și indiene. Preparatele delicioase, cum ar fi „green fig and saltfish” (banane verzi cu pește sărat), mâncarea națională, sunt apreciate de vizitatori.

Astăzi, Saint Lucia este una dintre cele mai populare destinații turistice din Caraibe, oferind o combinație ideală de relaxare și aventură, cu plaje de vis, stațiuni de lux și diverse activități în aer liber, de la sporturi nautice la drumeții în pădurea tropicală, potrivit Playtech.

Turismul este vital pentru economia insulei, însă Saint Lucia rămâne și un loc unde tradițiile și cultura locală sunt prețuite și celebrate.

Cu o istorie bogată, o natură impresionantă și o cultură vibrantă, Saint Lucia este nu doar o destinație de vacanță, ci și un simbol al frumuseții și speranței, purtând cu mândrie numele unei sfinte care a inspirat generații.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?