Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi abundente, care intră în vigoare la ora 14:00, în mai multe județe din țară, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat mobilizarea pentru prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor meteo.
ANM a emis codul portocaliu pentru intervalul 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00 și vizează instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.
Potrivit meteorologilor, în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Astfel, mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
În ceea ce privește municipiul București, prognoza specială arată că, în intervalul 29 mai, ora 10:00 – 30 mai , ora 10:00, vremea va fi instabilă. Cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65…80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torențiale (cantități de apă ce vor depăși 10…20 l/mp și izolat 30 l/mp) și posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.
IGSU a trecut în revistă intervențiile avute încă de la intrarea în vigoare a avertizărilor meteorologice și a transmis recomandările de siguranță pentru populație.
„Pompierii au fost pregătiți să acționeze pentru gestionarea posibilelor evenimentelor generate de vremea rea. Astfel, în județele aflate sub avertizarea de „COD PORTOCALIU” au fost convocate comitetele județene pentru situații de urgență și au fost activate grupele operative”, anunță IGSU.
Conform sursei citate, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte în 10 localități din 6 județe (AG, DB, DJ, GJ, IF, PH) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 18 curți, 6 subsoluri/beciuri, 2 anexe și de pe 3 străzi.
De asemenea, salvatorii au mai acționat și pentru îndepărtarea și degajarea a 52 copaci rupți, 2 stâlpi de iluminat prăbușiți, fiind avariate 5 acoperișuri de imobile și 31 de autoturisme.
Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate vijelii puternice, ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată, IGSU recomandă populației să respectate următoarele măsuri:
❗curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
❗În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile și nu vă apropiați de malurile acestora.
❗evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
❗sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
❗închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
❗evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
ℹ️Intrați pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit” și consultați ghidurile aflate la rubrica Fenomene Meteo Extreme. Aflați cum să reacționați la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul furtună, ploi abundente, aici.