O nouă candidatură oficială la PREZIDENȚIALE. Cristian Diaconescu vrea să transforme politica externă într-o temă de siguranță națională
This browser does not support the video element.
Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a anunțat joi, candidatura sa la alegerile prezidențiale din anul 2024. Diaconescu este susținut de Platforma Independentă. Potrivit fostului lider al PMP, proiectul coagulat în jurul Platformei Independente se bazează pe „respect”, dar și pe o echipă de experți, oameni de afaceri și personalități academice.
Cristian Diaconescu a ținut să mărturisească deschis că proiectul său „se adresează tuturor celor care credem că se poate”, având în jurul său cuvântul cheie „respect”.
Asta pentru că „în ultimii ani am uitat să ne respectăm, să cerem să fim respectați și să ne facem respectați”, a precizat fostul ministru de externe la începutul evenimentului restrâns de joi, unde au participat circa 50 de persoane.
După evenimentul de lansare, Cristian Diaconescu a vorbit în exclusivitate cu reporterul Gândul despre planurile sale de viitor, dar și despre posibilele direcții în cazul în care va obține funcția de la Palatul Cotroceni.
Acesta și-ar dori, indiferent de numele sau persoana care ar urma să fie viitorul președinte al României în următorii 5 ani, să pună în centrul preocupării sale „profesionalismul”.
Mi-aș dori ca oricine va ajunge în această poziție să pună în prim-plan profesionalismul pentru că este nevoie în a cunoaște în detaliu responsabilitățile și atribuțiunile legale și constituționale pe care le are președintele și, în egală măsură, de a ști să le aplici în sistemul instituțional, unde, iarăși, din punct de vedere constituțional, ai obligația de a intermedia și de a rezolva temele care apar la un moment dat, a explicat Diaconescu.
„Potențialul partenerilor noștri trebuie folosit la maximum”
În ce privește planurile sale pentru funcția supremă în stat, Cristian Diaconescu a spus că mizează pe „maximizarea contactelor și a proiectelor de politică externă”, având în vedere conexiunile și cariera sa diplomatică.
În primul rând, maximizarea tuturor contactelor și a proiectelor de politică externă. Pentru că, în acest moment, politica externă a devenit, temă de siguranța națională. Deci, din acest punct de vedere, întregul potențial al partenerilor noștri trebuie folosit la maximum și găsite soluții în așa fel încât garanțiile de securitate ale României să fie reconfirmate și întărite, a adăugat acesta.
Cât despre posibilii contracandidați ai săi la alegerile din 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, Diaconescu a transmis că până în acest moment niciunul dintre aceștia nu are un profil de anvergura unui președinte.
Din păcate, niciunul dintre acești candidați nu reușește sau nu dorește să sublinieze care sunt atribuțiunile pozitive care îl fac eligibil pentru funcția de președinte. Ideea de a discuta chestiuni personalizate, pozitive sau negative. Repet, față de riscurile enorme cu care ne confruntăm în acest moment, de la cele economice până la cele de securitate, după părerea mea, aceste argumente practic nu există. Deci nu putem avea o evaluare profesionistă în legătură cu persoana pe care ar urma să o votăm, a conchis fostul ministru de externe.
Cristian Diaconescu a fost ministrul justiției în guvernul Năstase și ministru de externe în guvernele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a mai ocupat funcția de vicepreședinte al Senatului României, dar și de consilier al fostului președinte Traian Băsescu.
CITIȚI ȘI:
Florin Roman: Ciolacu are obligația să-l demită de urgență pe Rafila