Prima pagină » Actualitate » O nouă companie de infanterie e pregătită de România pentru dislocare în Kosovo. Câți români sunt în teatrele de operații din Balcanii de Vest

O nouă companie de infanterie e pregătită de România pentru dislocare în Kosovo. Câți români sunt în teatrele de operații din Balcanii de Vest

O nouă companie de infanterie e pregătită de România pentru dislocare în Kosovo. Câți români sunt în teatrele de operații din Balcanii de Vest

România pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo, a anunțat, marți, Ministerul Apărării Naționale (MApN), ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest.

Oficialii MApN au transmis, marți, că România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

România și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE angajamentul de a contribui, cu forțe și mijloace militare la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest.

Dislocarea acestei companii se face în condițiile prevederilor Legii nr.121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 225/2022 privind aprobarea Planului de întrebuinţare a forţelor Armatei României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2023.

Ce înseamă KFOR

România are dislocați, în prezent, în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina (țara noastră fiind unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară, la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă) și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO – KFOR.

KFOR (Kosovo Force) este o operație de menținere a păcii în Kosovo condusă de NATO încă din anul 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Iugoslavia şi Serbia.

Misiunea forței militare – KFOR este de a asigura un mediu de securitate sigur şi stabil, precum și libertate de mișcare în Kosovo. În îndeplinirea acestor responsabilități Alianța conlucrează îndeaproape cu Misiunea UE în Kosovo – EULEX.

După declarația de independență a Kosovo din 17 februarie 2008, Alianța a decis menținerea KFOR în Kosovo în baza Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Având în vedere că, de-a lungul timpului, situația de securitate din Kosovo s-a ameliorat, NATO a inițiat în iunie 2009 un proces de ajustare treptată a KFOR spre o „postură de descurajare”. Reducerea trupelor KFOR se face treptat şi în etape multiple, ritmul fiind decis de către Consiliul Nord-Atlantic, în funcție de situația de securitate din zonă, potrivit MApN.

Vizita conducerii MApN în baza NATO KFOR din Pristina, Kosovo (MoND leadership’s visit to the NATO KFOR Base)

Foto: Vizita conducerii MApN în baza NATO KFOR din Pristina, Kosovo, 9 ianuarie 2023 / Sursa: MApN

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și