Călătoriile neesențiale sunt „puternic descurajate” și au fost impuse măsuri suplimentare asupra punctelor fierbinți COVID-19. UE a devenit din ce în ce mai preocupată de variantele mai contagioase care circulă pe continent.
Punctele fierbinți cu coronavirus vor fi cunoscute sub numele de regiuni „roșu închis” din Uniunea Europeană, iar călătorii din aceste zone vor fi obligați să facă un test înainte de plecare și să intre în carantină la sosirea la destinație, a anunțat joi blocul comunitar.
„O zonă roșu închis ar arăta că în această zonă, virusul circulă la un nivel foarte înalt”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un briefing după un summit video între liderii UE.
„Persoanele care călătoresc din zone roșii închise ar putea fi obligate să facă un test înainte de plecare, precum și să facă o carantină după sosire.”
Von der Leyen a spus că odată cu creșterea infecțiilor și cu apariția unor noi mutații mai contagioase ale virusului, călătoriile neesențiale ar trebui „descurajate puternic” în interiorul blocului comunitar, dar lucrătorii și bunurile esențiale trebuie să poată trece frontierele fără probleme.
Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus: „În ceea ce privește mișcările neesențiale, ar trebui să fie posibile luarea în considerare a restricțiilor”.
Atât Von der Leyen, cât și Michel au avertizat că restricțiile mai stricte asupra călătoriilor ar putea apărea în câteva zile, dacă eforturile de reducere a răspândirii virusului vor fi scurte.
Dar cei doi lideri au mai spus că blocul comunitar este dornic să evite repetarea primului val, din primăvara anului 2020, când mai multe state membre au închis unilateral frontierele naționale, provocând călătorii și haos economic.
„Este absolut important să menținem funcționarea pieței unice”, a spus von der Leyen, astfel încât lucrătorii și transportul de marfă să poată continua să treacă granițele în interiorul blocului comunitar.
UE este „o zonă epidemiologică”, a spus ea. „Vom conține virusul numai dacă avem măsuri specifice și nu măsuri inutile, cum ar fi închiderea generală a frontierelor, care ar afecta grav economia noastră, dar nu ar restricționa foarte mult virusul”.
Primul ministru belgian Alexander De Croo a făcut presiuni pentru oprirea completă a călătoriilor neesențiale, cum ar fi turismul. „Cea mai mică scânteie ar putea împinge cifrele din nou în sus. Trebuie să ne protejăm poziția bună”, a spus el pentru radiodifuzorul VRT. După ce a îndurat dificultăți extreme în momentul în care a lovit al doilea val, când paturile de spital erau la un nivel superior, Belgia are acum mai puține cazuri pe cap de locuitor decât vecinii săi europeni.
În ultimele săptămâni, noi mutații au apărut noi variante ale coronavirusului, care sunt mai contagioase decât patogenul anterior.
Cancelarul german Angela Merkel nu a exclus introducerea controalelor la frontieră, în timp ce Franța a declarat că este în favoarea „controalelor de sănătate” la frontierele interne ale UE.
Cu toate acestea, Luxemburgul a rămas ferm în opoziția sa împotriva acestor restricții.