Prima pagină » Actualitate » O nouă metodă de FRAUDĂ îi lasă pe români fără bani în conturi. Cum funcționează și cum să vă feriți

O nouă metodă de FRAUDĂ îi lasă pe români fără bani în conturi. Cum funcționează și cum să vă feriți

O nouă metodă de FRAUDĂ îi lasă pe români fără bani în conturi. Cum funcționează și cum să vă feriți

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unei noi tactici abordate de infractorii din mediul online.

Astfel, instituția atrage atenția că oamenii pot rămâne fără bani în conturi în doar câteva minute, iar metodele infractorilor sunt din ce în ce mai variate și mai elaborate.

„Infractorii cibernetici îşi perfecţionează constant scenariile şi tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potenţiala victimă. Cu o simplă căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizaţii. Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.

Ce este noua metodă de fraudă „Mesaj de la șef”

Noua metodă prin care infractorii reușesc să ne fure banii din conturi a fost numită „Mesaj de la șef” și îi vizează pe acei angajați care sunt responsabili cu plățile. Ei sunt păcăliți și determinați să facă un transfer bancar sau să plătească unele facturi, care, bineînțeles, sunt false.

Infractorul cibernetic trimite un e-mail ori sună să spună că este managerul unei companii de top. În timpul discuției, el solicită efectuarea unei plăți. Îi cere angajatului să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților. Infractorul cibernetic va folosi și un limbaj persuasiv, de tipul „avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”. Infractorii cer de obicei ca plata să se facă într-un cont din afara țării sau chiar din afara Europei.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și