O nouă pandemie este „doar o chestiune de timp”. Un virus s-a adaptat și infectează noi specii. Un focar recent a fost depistat și în țara noastră.
Astfel, a fost detectat primul porc pozitiv pentru gripa aviară H5N1, în SUA. Specialiștii spun că o nouă pandemie este doar „o chestiune de timp”. Săptămâna aceasta, virusul aviar a fost detectat și în România, într-o gospodărie din comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu.
Departamentul American al Agriculturii (USDA) a anunțat că primul porc pozitiv la virusul gripal aviar H5N1 înalt patogen a fost găsit în Oregon. Cazul vine la doar câteva luni după ce au fost depistate primele vaci de lapte cu același virus. Astfel, porcul ar fi fost infestat de păsări de curte. Tot mai multe specii sunt infectate cu virusul, care a reușit să treacă de la păsări la alte specii de animale, crescând semnificativ riscul unei pandemii.
Porcul infestat în SUA trăia într-o fermă din comitatul Crook (Oregon), în care se aflau mai multe găini infectate. După cum se explică într-un comunicat de presă al Animal and Plant Health Inspection Service din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), animalele și păsările infectate „împărțeau adăposturi, echipamente și surse de apă”, situație care a permis transmiterea virusului H5N1 între specii”.
Prin urmare, se crede că virusul a trecut la porc de la găini. Prima pozitivare a unui porc în SUA vine la numai câteva luni după cazurile de infecție înregistrate la vacile de lapte, eveniment care a provocat o reală agitație în comunitatea științifică. Până de curând se credea că bovinele sunt protejate de virsul aviar.
Nu a fost așa și tot mai multe specii de animale continua să se infecteze. La ora actuală, se crede că acest virus nu este „bun” la infectarea celulelor umane, având în vedere că a fost izolat pentru prima dată în anul 1996 în China, la om, și de atunci a dat naștere la puțin sub o mie de cazuri documentate.
CITEȘTE ȘI: