VIDEO | O nouă platformă care depistează știrile false. Cine îl asociază pe Nicolae Ciucă sau pe Klaus Iohannis cu „incompetența” sau „corupția”, suspect de propagandă rusă. Cărbunaru: Guvernul respinge cenzura
This browser does not support the video element.
Statul participă la crearea unei platforme care depistează fake-news-urile din mediul online. Cine îl asociază Guvernul, pe premierul Nicolae Ciucă sau pe președintele Klaus Iohannis cu incompetența sau corupția devină suspect de propagandă rusă, conform algoritmilor sistemului.
UPDATE 13:20 – Dan Cărbunaru: „Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări”
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a spus, vineri, referitor la platforma care va scana dezinformările online „Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului, în condiţiile legii şi a literei şi spiritului Constituţiei României”.
„Într-o perioadă în care vedem circulând ştiri false şi sunt în desfăşurare activităţi de dezinformare, pentru că au fost prezentate în spaţiul public asemenea iniţiative, pot să vă spun că, în privinţa acestor iniţiative, privind combaterea dezinformării şi a ştirilor false, pot să fac următoarele precizări. Aşa cum Guvernul a repetat de fiecare dată când a fost necesar, susţine libertatea de exprimare şi la dreptul la informare corectă a cetăţenilor
Orice iniţiativă care vine din zona societăţii civile, şi care are ca scop combaterea dezinformării în spaţiul public, reprezintă contribuţii, proiecte care ajută accesul opiniei publice la informaţii reale, în timp util”, a mai spus Cărbunaru.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale, potrivit Profit.ro.
Potrivit sursei citate, comunicatorii Guvernului consideră că, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la București este corupt” este un narativ al dezinformării și propagandei. O generalizare ce trece de preocuparea firească a autorităților de a găsi instrumente care să permită reacții rapide la informații false, într-un context militar și politic extrem de tensionat.
Distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul „markerilor” propuși la alte “narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate. “Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.
Cum va funcționa platforma
Mecanismul este coordonat de Global Focus Center și are rolul de a asigura o informare corectă a populației, în contextul crizei din Ucraina.
„Tocmai pentru că guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci și birouri de pașapoarte) și am fost solicitați noi, că experți, să clarificăm situația, am luat inițiativa de a crea, exclusiv împreună cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”, transmite Global Focus Center, pe Facebook.
Potrivit sursei citate, acest mecanism este ???% ???????????, nu există și nu va există finanțare guvernamentală, guvernul nu va fi unicul beneficiar.
„Nu lucrăm și nu vom lucra pentru guvern sau că să-l protejăm, acesta este liber să ia în considerare sau nu recomandările noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandările pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum înțelege să reacționeze la ele. Va există un protocol de colaborare între acest task-force format din experți și beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifică foarte clar ce face și ce este și mai ales ce NU face și NU este acest mecanism, astfel încât să ne asigurăm că el sprijină, nu împiedică libertatea de exprimare”, potrivit ONG-ului.
Mecanismul nu este definitivat. Termenii de căutare circulați în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectați de la instituții guvernamentale și alți parteneri din societatea civilă într-un proces de brainstorming, menționează sursa menționată anterior.
„Am solicitat contribuții și idei de la mai mulți parteneri, inclusiv de la guvern și așteptăm în continuare să ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege și decide cum vor arată algoritmii de căutare. Lista de parteneri cu competență în domeniu rămâne deschisă și ni se poate alătură oricine este interesat și poate să aducă o contribuție relevanță.
Din punct de vedere ??????, vom folosi aplicațiile @Pulsar și @CrowdTangle pentru a identifica temele prioritare de discuție în spațiul #public, instrumente care sunt disponibile, cu licență, oricărei alte organizații sau altor persoane care doresc să facă propria lor monitorizare online și social media.
Filtrarea finală privind recomandările de reacție din partea instituțiilor statului sau societății civile/ mediului privat va fi însă făcută de experți. Vom transmite la final rapoarte regulate către ONG-uri, asociații patronale și sindicale, guvern, mediu academic, instituții care au un rol în comunicarea pe acele teme cu recomandări de reacție”, menționează GlobalFocus Center.
Ce spune Guvernul
Conform biroului de presă al Executivului, „Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanții societății civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul și beneficiul cetățeanului.
Inițiativele ONG-urilor și experților media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false.”
Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate, conform sursei citate.
„Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, potrivit oficialilor de la Palatul Victoria.