O nouă problemă GRAVĂ ar putea apărea în Turcia și Siria, în zonele afectate de cutremure: epidemiile. Avertismentul unui expert
Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria au luat, până acum, cu cel puțin 34.000 de morți și bilanțul crește încontinu.
Dincolo de dramele trăite în zonele devastaste de seisme, oamenii ar putea avea de înfruntat un alt dușman nemilor: epidemiile. Un expert german, membru al unei echipe de salvatori, avertizează că în zonele în care clădirile s-au dărâmat și există trupuri fără viață prinse sub moloz, riscul este uriaș.
”În regiunile unde oamenii nu au acces la apă potabilă curată există riscul apariţiei unor epidemii la un moment dat. Cadavrele numeroase prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă. În multe locuri, oamenii nu au acces la toalete, ceea ce înseamnă că germenii ar putea ajunge la pânza freatică”, a spus Thomas Geiner, un medic cu experienţă în intervenţii în caz de seism şi care face parte din echipa de salvatori a organizaţiei caritabile germane NAVIS.
Expertul a amintit de perioada care a urmat seismului din Haiti, în 2010. ”Va trebui ca ajutorul să ajungă acolo unde este solicitat în următoarele câteva zile”, a spus el, menţionând că, având în vedere suprafaţa regiunii afectate, este practic imposibil de pus la dispoziţie infrastructura necesară peste tot.
Bilanțul dezastrului a depășit 34.000 de morți
Bilanțul dezastrului a depășit 34.000 de morți, dar se întrezărește și speranța. Mai multe operațiuni de salvare miraculoase au avut loc în Turcia, în spatele unora aflându-se chiar salvatorii români.
– Duminică, în Kahramanmaraș, au fost salvați un copil de 5 ani și o femeie de 30 de ani. Cei doi au fost scoși după 150 de ore de sub ruine de către echipa de salvatori din El Salvador.
– Tot duminică o adolescentă a fost salvată la 162 de ore de la cutremur
– De asemenea, au fost salvați o femeie de 50 de ani, un bărbat de 67 de ani și soția lui
– Tot în Kahramanmaraș, un băiat de 17 ani a fost găsit în viață sub ruinele unui bloc
– În Gaziantep, la 132 de ore de la seism, a fost salvat un bărbat și fiica lui
– În Hatay a fost salvată o persoană de 34 de ani.
Turcii se tem de cutremure
Pe măsură ce Turcia își numără și plânge morții după cel mai cumplit cutremur din ultimele decenii, unii locuitori din Istanbul se tem de un al seism puternic. ”Trăim în primejdie”, a spus Aysegul Rahvanci, un locuitor din Istanbul.
Turcia este predispusă la cutremure, deoarece se află într-o zonă în care mai multe plăci tectonice se întâlnesc. Cutremurele apar de obicei de-a lungul granițelor dintre plăci. Falia Anatoliei de Nord, care împarte plăcile eurasiatice și anatoliene, se întinde aproape de Istanbul.
În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit partea de vest a regiunii Marmara din Turcia, unde se află și Istanbulul. Acesta a ucis 17.500 de oameni.