Prima pagină » Actualitate » O nouă problemă se agravează în lume: gripa aviară. Se va transforma într-o nouă pandemie?

O nouă problemă se agravează în lume: gripa aviară. Se va transforma într-o nouă pandemie?

O nouă problemă se agravează în lume: gripa aviară. Se va transforma într-o nouă pandemie?

După pandemia de coronavirus, o nouă amenințare plutește asupra omenirii: gripa aviară. Cel mai grav focar de gripă aviară din istorie la păsările sălbatice face ravagii în întreaga lume, forțând milioane de păsări să fie închise. Mai mult decât atât, alte mii de păsări sunt sacrificate.

Virusul are un impact absolut devastator asupra vieții păsărilor, datorită transmisibilității și letalității sale ridicate, iar răspândirea gripei aviare este, de asemenea, potențial îngrijorătoare pentru oameni.

Cercetătorii spun că situația este fără precedent, deoarece este vorba despre cel mai grav focar de gripă aviară din Marea Britanie, din cauza numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, dar și la cele sălbatice. Totodată, experții adaugă că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum.

”Este fără precedent ceea ce se întâmplă acum din cauza numărului acestor infecții care au avut loc la păsările de curte și din cauza infecțiilor pe care le-am văzut și la păsările sălbatice, în special la păsările marine. Un alt lucru care s-a schimbat este că, în mod normal, în nordul Europei și în Marea Britanie, primim incursiuni sporadice de gripă aviară cu patogenitate ridicată în timpul iernii, dar apoi dispar în timpul verii. Vara trecută, nu a dispărut niciodată complet, s-a stins destul de mult, dar nu a dispărut niciodată complet. Deci, virusul și-a schimbat comportamentul în moduri pe care nu le-am văzut până acum în această parte a lumii”, a mai spus virusologul.

”Virusul s-a schimbat”

Cel puțin până la începutul și mijlocul anilor 2010, situația a rămas aceeași, a spus Digard, cu cazuri foarte rare de infecții umane, dar provocând boli severe la cei care au contractat virusul. ”De atunci, virusul s-a schimbat, iar din perspectiva umană, s-a schimbat în bine”, a spus Digard. ”Se pare că provoacă mult mai puține infecții umane și, atunci când îi infectează pe oameni, se pare că provoacă boli mai ușoare la majoritatea oamenilor”, a mai spus acesta.

Focarele de gripă aviară au devenit mai frecvente. Tulpina curentă care este acum în circulație este cunoscută ca H5N1. ”Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

Acesta a amintit de focarul din 1997, în timpul căruia 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit. ”A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Digard, citat de Euronews.

Citește și