Prima pagină » Actualitate » O nouă stea în GIMNASTICA românească! Povestea Antoniei, inspirată de o alee cu castani

O nouă stea în GIMNASTICA românească! Povestea Antoniei, inspirată de o alee cu castani

O nouă stea în GIMNASTICA românească! Povestea Antoniei, inspirată de o alee cu castani

Talent. Dăruire. Performanță. Dedicare. Grație. Precizie. Dorința de a fi, pe zi ce trece, tot mai bună, dar și multe ore de muncă. Aceasta este, în câteva cuvinte, povestea Antoniei Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, care duce la nivel de excelență un stil de dans care combină tehnica de dans clasic cu gimnastica și elemente acrobatice de precizie, mai exact Acro Dance-ul.

Antonia a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești, dar și internaționale, tânăra speranță fiind descoperită și antrenată de maestra emerită a sportului și campioana europeană la gimnastică Mirela Pașca.

Gimnasta de 11 ani a fost înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, un proiect menit să identifice și să sprijine talentele care contribuie la progresul țării, desfășurat la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„La Antonia, este ceva nativ, după tot ce ne-au spus antrenorii pe la care am fost”

Povestea Antoniei începe pe o alee cu castani, unde a fost captivată de grația unei tinere care practica Acro Dance, mai exact elemente de bază în gimnastică. Din acel moment a știut exact că își dorește să practice și ea acest spor. Iar astăzi, dovedește că alegerea a fost una mai mult decât inspirată.

Avea vârsta de 8 ani atunci când a pășit pentru prima oară în sala de antrenament a Mirelei Pașca, iar progresele sale nu au întârziat să apară.

În doar câteva luni, Antonia s-a distins printre celelalte tinere gimnaste, demonstrând un talent înnăscut pentru acest sport exigent și extrem de greu, care necesită o disciplină fără cusur, dar și ore întregi petrecute în sala de antrenamente.

„Când copilul tău își dorește ceva, nu mai ții cont, faci fel și fel de sacrificii”

Mama Antoniei recunoaște că niciun sacrificiu făcut pentru copilul ei nu este unul prea mare. Cel mai mare regret al său este că nu a putut să găsească un sponsor pentru ca Antonia să meargă la competiția World Championships of Performing Arts (WCOPA), din America, acolo unde câștigase preselecția.

Speră însă ca la anul să reușească să rezolve situația cu partea financiară și Antonia să-și poată etala talentul în cadrul competiției la care își dorește mult să ajungă.

„Pur și simplu, într-o zi, când mergeam pe la locurile de joacă, am văzut o fetiță cum făcea aceste mișcări, și de acolo a plecat totul. Atunci când este pasiune, nici nu simți  munca, iar la Antonia este ceva nativ, după tot ce ne-au spus antrenorii pe la care am fost. Face foarte repede ceea ce i se arată, vine totul, așa, dinăuntru, de undeva.

Financiar, nu este ușor, nu suntem bogați, dar atunci când vezi copilul că își dorește ceva, nu mai ții cont, faci fel și fel de sacrificii. Însă, din păcate, nu am reușit să fac cel mai mare sacrificiu. Mă refer la faptul că Antonia a câștigat preselecția pentru World Championships of Performing Arts (WCOPA), din America, și am tot căutat sponsori ca să poată ajunge la concurs. Erau în jur de 4.000 de dolari, dar a fost ceva peste puterile mele. Antonia a pierdut deja participarea din acest an, dar mă zbat să găsesc un sponsor, pentru a putea merge la anul.

Își dorește să facă Facultatea de Sport pentru a deveni antrenor de fitness, gimnastică. Învață foarte bine și la școală, a fost și la Olimpiada de Geografie. Este un copil bun din mai multe puncte de vedere. Foarte bine interacționează cu Mirela Pașca. (n.r. – antrenoarea ei, maestra emerită a sportului și campioana europeană la gimnastică.) Pregătire face de trei ori pe săptămână, câte două ore”, a povestit pentru Gândul Andreea Dragomir, mama Antoniei.

În ultimii cinci ani, Antonia a reușit să se impună ca o prezență constantă pe scenele naționale și internaționale

A participat la numeroase competiții de prestigiu și a fost mereu pe podium, recunoscută atât pentru tehnica execuțiilor, cât și pentru expresivitatea și eleganța mișcărilor sale.

Unul dintre cele mai remarcabile momente din cariera sa timpurie a fost când a câștigat preselecția pentru World Championships of Performing Arts (WCOPA), cel mai mare concurs de profil din Statele Unite ale Americii.

Pe lângă succesul în gimnastică, Antonia este și o elevă excepțională la Școala nr. 142 din București, unde obține performanțe de top, având media 10 la toate materiile.

Mai mult, tânăra a reușit să ajungă la etapa județeană a Olimpiadei de Geografie, demonstrând că pasiunea și disciplina din gimnastică se transpun și în performanțele școlare.

Mirela Pașca, maestra emerită a sportului a descoperit-o și o antrenează pe Antonia

Antrenoarea Antoniei, Mirela Pașca, a fost campioană națională atât la junioare, cât și la senioare, iar primul succes de marcă pe arena internațională a fost obținut la Campionatul European din 1990, unde a cucerit medalia de aur la paralele.

La Campionatul Mondial din 1991, de la Indianapolis, a făcut parte din echipa României medaliată cu bronz, iar la ediția din 1992, de la Paris, a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului la paralele inegale. Tot în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, Mirela Pașca a cucerit medalia de argint pe echipe.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Oricine poate face o propunere pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro  


CITEȘTE ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele