O nouă TAXĂ pentru români, din toamnă. Amendă de 20.000-40.000 lei pentru cei care nu se conformează

Publicat: 07 08. 2023, 10:44
Mircea Fechet: „Am greșit cu toții. Românii s-au săturat de politica de până acum”

O nouă taxă apare în România din această toamnă. Cine nu respectă legea riscă să primească o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

Astfel, din toamnă, românii vor achita, în plus, o garanție de 50 de bani pentru fiecare recipient de băutură cumpărat.

Ulterior, sticlele vor putea fi returnate în puncte special amenajate, de unde se vor recupera banii plătiți drept garanție.

Toți comercianții sunt vizați

Toți comercianții vor trebui să se înscrie în acest program. Cine nu o face riscă să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

Sistemul de Garanție-Returnare al pet-urilor va intra în vigoare din 30 noiembrie. Pe viitor ar trebui ca în România să fie mai puține deșeuri din sticle pet aruncate pe spațiile publice, ca și ape și plaje mai curate. Mai puțină risipă înseamnă mai multă grijă față de natură.

În fiecare supermarket vor exista puncte de colectare electronice la care românii pot aduce sticlele.

Ministrul Mediului este de părere că oamenii se vor adapta rapid la noul sistem propus.

Pentru prima dată în istorie, Ministerul Mediului investește 1,2 miliarde de euro în colectarea separată. Este vorba de acel sistem care intră în vigoare la 30 noiembrie” – Mircea Fechet, ministrul Mediului

Cel puțin la nivel de teorie, în jur de 80.000 de agenți economici ar trebui să se înscrie în Programul de Garanție-Returnare al pet-urilor. Cine nu o face, riscă să fie amendat cu minimum 20.000 de lei și maximum 40.000 de lei.

Deocamdată, nu foarte mulți comercianți s-au înscris în program, mare parte fiind în continuare sceptică față de schimbarea propusă.

În continuare România este la coada ierarhiei în Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare selectivă. Țara noastră are o rată a reciclării de doar 12%. Potrivit legislației comunitare adoptate, acest procent ar trebui să ajungă la 90% până în 2030. În caz contrar, România riscă să fie amendată de Comisia Europeană.