Prima pagină » Actualitate » O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp, asemănătoare cu metoda „prințul nigerian”. Avertismentul specialiștilor în securitate cibernetică

O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp, asemănătoare cu metoda „prințul nigerian”. Avertismentul specialiștilor în securitate cibernetică

O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp, asemănătoare cu metoda „prințul nigerian”. Avertismentul specialiștilor în securitate cibernetică
O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp, asemănătoare cu metoda „prințul nigerian”. Avertismentul specialiștilor în securitate cibernetică

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția că o nouă tentativă de fraudă prin intermediul WhatsApp a fost raportată de cetățeni.

Mai exact, unii utilizatori din România ai aplicației de mesagerie au primit recent mesaje prin care erau anunțați că ar urma să primească o donație de 1,9 milioane de euro, o metodă similară cu metoda „prințul nigerian”.

„În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 mil. de euro.

Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului – scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar.

Atunci, una dintre cele mai vechi #scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail. Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari!

Aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, caruia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulteior, evident, banii promiși nu ajung la victimă”, se arată în mesajul DNSC.

Care sunt sfaturile specialiștilor

Directoratul Național de Securitate Cibernetică le recomandă persoanelor care primesc astfel de mesaje, sau orice tip de mesaj nesolicitat, să evite interacțiunea cu expeditorul sau expeditorii acestora.

De asemenea, specialiștii le recomandă cetățenilor vizați de astfel de tentative de fraudă să nu le ofere autorilor acestor mesaje bani, date personale, date de autentificare sau datele cardurilor bancare.

DNSC le recomandă tuturor utilizatorilor de internet să acceseze site-ul sigurantaonline.ro, unde pot afla detalii suplimentare despre fraudele din mediul online, dar și informații utile pentru evitarea unor astfel de situații.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și