O persoană vaccinată cu o doză AstraZeneca poate face rapelul cu alt ser? Ce spune Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca nu pot să renunțe la cea de-a doua doză și să reia vaccinarea sau să facă rapelul cu alt ser.
Mai mult, medicul a adăugat că în acest moment nu se pune problema modificării schemei de vaccinare, informează Digi24.
„În momentul de faţă, nu. Însă, dacă vom lua o decizie la nivel naţional având la bază nişte argumente ştiinţifice şi anume recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, cu siguranţă va fi posibil acest lucru. Sunt convins că dacă agenţia de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranţă vom lua deciziile în consecinţă. La acest moment nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză şi să nu ne facem şi cea de-a doua doză, înainte să obţinem beneficiile maximale”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Menținem permanent legătura cu autoritățile europene
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai explicat că autoritățile române sunt în legătură permanentă cu autoritățile europene.
El mai spune că specialiștii de la Agenția Națională a Medicamentului au aproape zilnic întâlniri cu reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului
„Toate instituțiile care sunt implicate în momentul de față în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu tot ce se întâmplă la nivel european. Colegii noștri de la Agenția Națională a Medicamentului zilnic aproape au întâlniri cu reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului. Ne uităm ce se întâmplă și în celelalte țări europene, zilnic reevaluăm toate aceste date. Pentru noi este importantă siguranța fiecărui pacient în parte, a fiecărui beneficiar și tocmai de aceea vom lua deciziile potrivite ori de câte ori vom avea date științifice”, a spus oficialul.
Autoritățile nu vor modifica schema de vaccinare
Autoritățile din România nu intenționează să modifice modul în care este utilizat vaccinul AstraZeneca în țara noastră, chiar dacă unele țări europene, printre care și Germania, au decis să îl administreze doar persoanelor peste 60 de ani, ca urmare a apariției unor tromboze în rândul pacienților tineri.
Anunțul a fost făcut la Digi24 de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că orice eventuală decizie în acest sens va fi luată în România numai pe baza unor date științifice clare și la recomandarea autorităților europene.
Valeriu Gheorghiță mai spune că în România nu au fost observate, din punct de vedere statistic, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca față de perioadele anterioare.
Agenția Europeană a Medicamentului, poziție finală în legătură cu vaccinul AstraZeneca
Conferință de presă a Comitetului de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC) privind vaccinul Vaxzevria (Oxford/AstraZeneca). Imunizarea cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, este concluzia la care au ajuns specialiștii direcției din cadrul Agenției Europene a Medicamentului. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de asocierea Oxford-AstraZeneca şi probleme rare de coagulare a sângelui la persoanele adulte inoculate cu acest ser.
După ce a insistat că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, Sabine Straus, președintele PRAC, a anunțat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.
Printre altele, EMA le recomandă persoanelor vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor de specialitate imediat ce dezvoltă simptome de orice fel. Despre ce este vorba, iată recomandarea EMA:
- Umflarea picioarelor
- Pete mici sub piele la locul injecției
- Dureri abdominale persistente
- Durere în piept
- Dificultăți de respirare
- Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii