Prima pagină » Actualitate » O piesă rară de aur, VECHE de peste 5.000 de ani, a fost descoperită în județul Olt

O piesă rară de aur, VECHE de peste 5.000 de ani, a fost descoperită în județul Olt

Un tânăr șofer din județul Olt a descoperit un artefact rar de aur din perioada eneoliticului, vechi de 5.000 de ani. Piesa, ascunsă sub un bolovan pe un câmp agricol, a stârnit interesul comunității și al cercetătorilor.

O descoperire remarcabilă a avut loc în comuna Ghimpețeni, județul Olt, unde un tânăr șofer de tir a găsit o piesă rară de aur din perioada eneoliticului. Obiectul cântărește 20 de grame și are o vechime estimată de cel puțin 5.000 de ani. Comoara a fost descoperită pe un câmp agricol, la o adâncime de aproximativ 25-30 cm, ascuns sub un bolovan. Tânărul care a descoperit piesa de aur s-a ghidat după poveștile bătrânilor din sat despre comorile ascunse în zonă.

Povestea  fascinantă a descoperirii

Tânărul a început căutările după ce a cumpărat un detector de metale, inspirat fiind de legendele locale. La început, tânărul a crezut că piesa este o simplă monedă, dar ulterior a realizat că avea în mână un artefact cu o valoare istorică semnificativă. Această descoperire nu este doar o mândrie personală pentru Adrian, ci și pentru comunitatea locală, care se simte onorată să aibă parte de un astfel de tezaur.

„În principiu, la semnalul acesta este o monedă mai mică, un ghemotoc de sârmă sau poate să fie nu știu ceva neferos, dar nu m-am gândit niciodată că este aur și un artefact așa prețios.”, a declarat Adrian.

Ce semnificație poartă obiectul

Istoricii consideră că piesa ar putea fi un idol antropomorf reprezentând o femeie, care era probabil utilizat în ritualuri religioase. Aceasta este considerată unică în România și ar putea oferi informații valoroase despre cultura și obiceiurile oamenilor din acea perioadă.

Experții de la muzeul din Slatina au început demersurile pentru a prelua piesa, care urmează să fie evaluată. Conform legislației românești, persoanele care descoperă artefacte cu valoare istorică sunt obligate să le depună la primărie în termen de 72 de ore.

Descoperirea din Olt a stârnit interesul nu doar al comunității locale, ci și al cercetătorilor. Istoricii văd în acest artefact o oportunitate rară de a înțelege mai bine trecutul acestei regiuni.

 

Sursă: Euronews

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

Orașul Shanghai este lovit de cel mai puternic TAIFUN din ultimele șapte decenii

România devine o destinație de top pentru turismul MEDICAL în sud-estul Europei

Părinții de gemeni, tripleți sau multupleți pot beneficia de CONCEDIU simultan pentru creșterea copiilor, dar și de o bonă plătită de stat

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele

Citește și