Prima pagină » Actualitate » O POVESTE pe aripile muzicii. Ruben Ghidiceanu, tânărul care are muzica în ADN: „Se pare că, din burta mamei, reacționam bine la Vivaldi”

O POVESTE pe aripile muzicii. Ruben Ghidiceanu, tânărul care are muzica în ADN: „Se pare că, din burta mamei, reacționam bine la Vivaldi”

Talent, har, perseverență, muncă și, peste toate, muzică și iar muzică. Sunt lucrurile care descriu cel mai bine lumea lui Ruben Ghidiceanu, un tânăr care, la doar 17 ani, este un exemplu de excelență și dedicare și a cărui poveste inspiră și promite să aducă un viitor strălucit culturii muzicale din România. Are visuri mari în ceea ce privește muzica, cea care l-a acompaniat de mic copil și fără de care nu se simte complet. 

Provenind dintr-o familie de profesori de muzică, talentul său a fost remarcat încă din copilărie, când părinții au descoperit că Ruben are auz muzical absolut, un talent care avea să-l conducă pe drumul marilor scene muzicale și, indiscutabil, pe drumul muzicii care-i conturează din ce în ce mai frumos povestea.

„Îmi place să fiu pe scenă, e locul unde mă pot exprima cel mai bine”

Ruben Ghidiceanu  a povestit pentru Gândul cum a început călătoria sa în muzică, mărturind că încă „din burta mamei reacționa bine la Vivaldi.”

Tânărul care nu-și mai poate imagina viața fără muzică, susține că le este recunoscător părinților săi, dar și profesorilor care l-au ajutat să vadă muzica ca pe o „joacă frumoasă” și să-l „ademenească” încet-încet în această lume fascinantă.

„Nu există un moment specific de care să îmi aduc aminte, pentru că dintotdeauna am fost înconjurat de muzică, adică chiar din burta mamei care povestește că a ascultat multă muzică clasică în timp ce era însărcinată cu mine. Se pare că reacționam bine la Vivaldi. Și acum îmi place foarte mult muzica barocă.
Cred că a fost decisiv și le mulțumesc părinților mei pentru tot. Fiind expus foarte devreme la muzică clasică, am tratat-o ca pe ceva obișnuit și chiar ca pe o joacă.

Părinții au avut tot felul de idei creative și au folosit metode haioase pentru ca muzica să mă înfășoare în mrejele ei, iar profesorii cu care lucrez continuă să mă atragă în această lume fascinantă, cu mult tact și profesionalism. Le sunt recunoscător doamnei profesoare Mariana Ilie, domnului profesor Edward Man, dar și domnului profesor universitar dr. Daniel Goiți, de la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj. 

De asemenea, și profesorilor Tobias Cramm din Elveția, Peter van Tour din Norvegia, Ewald Demeyere din Belgia și tuturor dascălilor cu care am avut onoarea să învăț, fără de care nu aș fi ceea ce sunt azi. Poate suna a clișeu, dar muzica înseamnă totul. Nu mă văd făcând altceva în viitor. Îmi place să fiu pe scenă, e locul unde mă pot exprima cel mai bine, abia aștept recitalurile și, mai ales, concertele cu orchestra, colaborarea cu alți muzicieni mă face să experimentez noi sensuri ale muzicii”, spune Ruben.

„Îmi doresc să concertez cât mai mult și să am timp pentru a compune”

De-a lungul anilor, sub îndrumarea unor profesori renumiți, printre care Edward Man și Mariana Ilie, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, și a maestrului Daniel Goiți, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Ruben și-a dezvoltat abilitățile într-un mod remarcabil.

Ruben a mărturisit ce îl inspiră, dar și ce visează să facă în viitorul apropiat. Un lucru este clar pentru tânărul genial: „nimic fără muzică!”

Pentru cei care iubesc muzica, este important de precizat că Ruben va fi săptămâna viitoare la București, la Ateneu, la Festivalul Internațional „George Enescu.”

„Zic și eu ca Bach: Soli Deo Gloria! Clar, inspirația (îmi) vine de Sus. Dar până la Dumnezeu, pentru tot ce se întâmplă aici, jos, trebuie să am nu numai ochii deschiși, ci, mai degrabă, urechile sensibile, și mă refer aici la natura cu minunile ei, cărțile pe care le citesc, relațiile frumoase pe care le stabilesc cu oameni extraordinari, ocaziile speciale de sărbătoare, toate acestea reprezintă surse de bucurie care pot fi transpuse frumos în cântec.

De exemplu, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, acum trei ani, am compus un cântecel pe versurile minunatei poete Ana Blandiana, despre Motanul Arpagic, poezie care s-a potrivit cu pasiunea mea pentru grădinărit și pisici. În acest proiect muzical, am avut bucuria să colaborez și cu soprana Mediana Vlad, doctor în muzică și solistă la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, care reprezintă vocea Disney pentru România, aceasta reușind, cu profesionalism, să dea culoare și sens noii mele compoziții.

Intenționez să-mi finalizez studiile liceale și apoi să ajung într-o nouă etapă, cea universitară, care va avea noi provocări și surprize. Bineînțeles, îmi doresc să concertez cât mai mult și să am timp pentru a compune. Și da, așa cum ați menționat, pe termen foarte scurt, săptămâna viitoare voi fi la București, la Ateneu, deoarece am fost selectat de către maestrul Cristian Măcelaru să particip la sesiunile de Masterclass de interpretare instrumentală și aprofundare în studiul muzicii din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”, a mai spus tânărul muzician.

Premii la competiții internaționale de prestigiu pentru Ruben

De-a lungul anilor, au venit multe premii și recunoașteri pentru valoarea muzicală a lui Ruben. La doar șase ani, a obținut primul său premiu important la Concursul Național „Tinere Talente” din București.

În plus, a câștigat premii la competiții internaționale de prestigiu, precum International Music Competition din Serbia și Concours Musical de France, iar performanțele sale au impresionat audiențe din întreaga lume.

Printre cele mai mari realizări ale sale a fost recitalul susținut în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din București, un moment de referință pentru orice muzician român.

Ruben a continuat să cucerească publicul atât în România, cât și în străinătate, concertând alături de orchestre de renume și oferind momente muzicale de neuitat pe scene precum Ateneul Român sau Filarmonica Oltenia.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Pe lângă performanțele sale impresionante la pian, Ruben este și un talentat compozitor, dând viață unor piese muzicale apreciate de public și critici deopotrivă. Colindele și lucrările sale instrumentale și corale reflectă o profunzime emoțională și o maturitate artistică rar întâlnite la un tânăr de vârsta sa.

Ruben Ghidiceanu nu este doar un pianist și compozitor extraordinar, ci și un tânăr care aspiră să contribuie la dezvoltarea culturală a României.

În cadrul campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, Ruben se remarcă prin dedicarea sa neobosită și dorința de a aduce arta muzicală românească în prim-planul culturii internaționale.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro.


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și