O româncă a petrecut un an într-o capsulă NASA care imită viața pe Marte

Publicat: 22 07. 2024, 12:11
Actualizat: 22 07. 2024, 14:46

This browser does not support the video element.

O româncă a petrecut un an într-o capsulă care simulează viața pe Marte. Experimentul a fost realizat în premieră de NASA, iar Anca Șelariu s-a declarat încântată să fie unul dintre cei patru voluntari care au participat la misiune. 

Anca Șelariu, microbiolog în Marina SUA, a finalizat recent o misiune de simulare a vieții pe Marte.  Împreună cu alți trei membri ai echipajului, Șelariu a trăit într-un habitat numit Mars Dune Alpha din Houston. Capsula a fost concepută pentru a reproduce condițiile cu care s-ar putea confrunta astronauții pe Planeta Roșie.

Această misiune, denumită Chapea 1, și-a propus să studieze timp de un an provocările zborului spațial de lungă durată, inclusiv cultivarea diferitelor culturi de plante și, mai ales,  felul în care oamenii gestionează izolarea.

Românca s-a declarat încântată de experiment

În calitate de ofițer științific al misiunii, Șelariu și-a exprimat pasiunea pentru explorarea planetei Marte și a reflectat asupra sacrificiilor făcute, cum ar fi lipsa vacanțelor și accesul limitat în aer liber. Cu toate acestea, ea a găsit experiența extrem de plină de satisfacții, relatează The Guardian.

Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment dat în viitor și doar oportunitatea de a participa în orice fel pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple, sperăm că în timpul vieții noastre, nu are termen de comparație, a declarat ea.

Pe parcursul misiunii, echipajul a fost supus unor teste pentru a-și evalua adaptabilitatea la situații de urgență și stres. Întârzierile de comunicare, care au reflectat  întârzierile care pot apărea în realitate, au reprezentat o provocare semnificativă.  Însă, habitatul a fost echipat cu facilități esențiale, cum ar fi o seră și o zonă medicală.

Această experiment revoluționar nu numai că a contribuit la înțelegerea științifică a vieții pe Marte, dar a și încurajat o conexiune mai profundă cu Pământul, prin cultivarea plantelor vii într-un cadru asemănător planetei Marte.

 

Surse: Digi 24, The Guardian 

Sursă foto: Foto caracter ilustrativ / Sursa foto:  Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

Distribuitorii de energie electrică sunt obligați să ofere COMPENSAȚII pentru întreruperile constante de curent

Cât costă o INSULĂ în Grecia? Țara scoate la vânzare zeci de insule anual

Un nou trend în turism, numit „COOLCATION”, îi cucerește pe români

Aproape jumătate dintre FEMEILE din România nu au carte de muncă