Prima pagină » Actualitate » O româncă refuză să plece din Kabul. Tânăra spune că se simte în siguranță: „Sunt puțini talibani în zona mea”

O româncă refuză să plece din Kabul. Tânăra spune că se simte în siguranță: „Sunt puțini talibani în zona mea”

O româncă refuză să plece din Kabul. Tânăra spune că se simte în siguranță: „Sunt puțini talibani în zona mea”
Foto: Profimedia

O tânără româncă aflată în Afganistan nu vrea să părăsească țara capturată de talibani și a transmis familiei că este în siguranță.

„Sunt puţini talibani prin oraş în zona mea, ceva mai mulţi în jurul Zonei Verzi şi spre periferii. Variază punctele de control – uneori vezi pe cineva acolo, uneori nu. În afară de aeroport, restricţiile de circulaţie sunt ca şi înainte – restrictive în jurul zonei diplomatice şi a ministerelor, mai deloc în rest. Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum”, a declarat tânăra pentru Mediafax.

„Nici înainte nu mergeai în fustiță pe stradă”

Femeia, care lucrează pentru o organizație umanitară, spune că oamenii sunt speriați, dar își văd în continuare de activitățile zilnice.

Românca recunoaște însă că sunt tot mai puține femei pe stradă, după venirea talibanilor, dar acesta nu este neapărat un semn de agresiune.

„Sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune. Chiar dimpotrivă: agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori. Am văzut şi femei în chadri („burka”), şi cu faţa descoperită. Din nou, mai puţin decât acum o săptămână. Desigur, nici înainte nu mergeai cu fustiţă pe stradă, dar acum a crescut preţul pentru burka, abaya, eşarfe negre etc”, a spus ea.

În timp ce unele femei ar fi fost chemate la muncă, altora le-a fost interzis, deoarece nu există „o directivă clară de la leadership”, a spus femeia.

„Mă încearcă o depresie…”

„Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale. Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit. Văd speranţă în conducerile unor organizaţii care doresc să continue, însă sunt furioasă pentru impedimentele birocratice pe care le întâmpină din partea comunităţii internaţionale, în principal – nu bani, aeroport blocat, nu flexibilitate pentru transferul de bani în afara sistemului bancar, care nu merge”, a spus tânăra.

Mai mult, femeia va părăsi Afganistanul doar dacă va fi neapărat nevoie. „Mă simt în siguranţă unde sunt. Aeroportul e oricum o capcană acum de unde nu ştiu dacă aş ieşi în viaţă şi cred, fără sa fiu eu însămi prea importantă, că prezenţa în continuare a internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru susţinerea moralului colegilor noştri afganii”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și